Frysa purjolök

Undrar du om man kan frysa purjolök och hur man gör det? Det är inte otänkbart att man hittar purjolök till mycket bra pris i mataffären. Dock äter man ju oftast inte stora mängder purjo i veckan. Goda nyheter, du kan frysa purjolök. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du ska frysa purjolök. Det finns några saker du bör tänka på när du fryser in purjolök. Dels behöver du frysa in purjolöken lufttätt så att inte smaken sätter sig i andra matvaror i frysen. Dels ska du skära purjolöken i skivor istället för att hacka den.

Gör så här för att frysa purjolök

Innan vi går igenom hur du ska göra för att frysa in purjolök så ska vi nämna något om förvällning.

Måste man förvälla purjolök innan man fryser den?

Förväll purjolöken så blir den godare när den tinar

Att förvälla purjolöken innebär att du snabbt kokar purjolöken i 1-2 minuter och sedan placerar purjolöken i kallt vatten. Sedan låter du purjolöken torka på en på en kökshandduk. Fördelen med att förvälla purjolök är att purjolöken kommer behålla färg, konsistens, smak och näringsämnena bättre om den fått bli förvälld. Det är absolut inget måste, du kan frysa in purjolöken rå, men kvaliteten på tinad purjolök ökar en del om du förväller den. Speciellt om den inte ska vara en del av soppor och grytor där purjolöken mer smälter in i maträtten.

Gör så här för att förvälla purjolök

 1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
 2. Lägg ner purjolöken i kastrullen med kokande vatten.
 3. Låt purjolöken koka i kastrullen i 2 minuter.
 4. Efter två minuter tar du bort purjolöken från det varma vattnet omedelbart. Sedan lägger du den varma purjolöken i en kastrull med kallt vatten.
 5. Därefter placerar du purjolöken på en kökshandduk så den torkar.
 6. Frys in purjolöken enligt instruktionerna nedan när den torkat.

Frysa in purjolök hel

Du kan frysa purjolöken hel men den tar mycket plats
 1. Gör rent purjolöken under rinnande vatten så jord och smuts sköljs bort.
 2. Välj om du ska förvälla purjolöken.
 3. Låt purjolöken torka på en kökshandduk.
 4. Placera purjolöken på en bricka eller skärbräda i frysen i två timmar.
 5. När purjolöken varit i frysen i två timmar tar du ut den och placerar den i en förslutningsbar fryspåse. Pressa ut luften innan du stänger fryspåsen.
 6. Placera den förslutna fryspåsen i ytterligare fryspåse så att du minimerar risken att andra matvaror tar upp smaken av purjolök.

Har du ingen fryspåse som tar en hel purjolök så kan du dela på den så den passar i påsen.

Frysa in purjolök i skivor

Frys purjolök i skivor så blir det smidigare

Att frysa purjolök i skivor är smidigt eftersom det är svårt att skiva en fryst purjolök. Därför är det bra att frysa purjolök i skivor då du kan plocka ut lämplig mängd från frysen enklare då.

 1. Gör rent purjolöken under rinnande vatten så den blir fri från smuts.
 2. Välj om du ska förvälla purjolöken.
 3. Skiva purjolöken på en skärbräda.
 4. Placera purjolöksskivorna på en bricka eller en skärbräda, gärna på ugnspapper. Placera brickan i frysen i två timmar.
 5. Ta ut brickan med de frysta purjolöksskivorna från frysen och placera dem i en lufttät påse eller i en lufttät glasburk i frysen. Placerar du purjolöksskivorna i en lufttät påse så placera den lufttäta påsen i dubbla påsar så att du minimerar risken att andra matvaror smakar purjolök.

Genom att frysa purjolöken i skivor i två etapper så fryser inte skivorna ihop till en stor klump. Det gör att du bekvämt kan ta ut så mycket fryst purjolök som du behöver från frysen.

Förvara purjolöken så här i frysen

Då purjolök har en stark lukt och smak som kan sprida sig till andra matvaror i frysen behöver vi förtydliga hur du ska förvara purjolöken i frysen.

Purjolök har en stark lukt som lätt kan sprida sig till andra varor om du inte fryser ner purjon i lufttäta fryspåsar i en glasburk med lufttätt lock.

Frys in purjolök i fryspåsar

Väljer du att frysa in purjolöken i fryspåsar så använd dubbla fryspåsar. Lägg den skivade purjolöken i en fryspåse. Kläm ut luften och förslutpåsen. Lägg den förslutna fryspåsen i den andra fryspåsen och förslut även den efter att du klämt ut luft från den.

Frys in lök i glasburk

Väljer du att frysa in purjolök i en glasburk ska du välja en glasburk som har ett lufttätt lock. På så sätt sipprar inte purjolökens doft ut från glasburken.

Hur länge håller fryst purjolök?

Fryst purjolök håller i upp till 12 månader i frysen. Ju snabbare du använder den frysta löken till matlagning desto bättre. Ju längre purjolöken är fryst desto mer smak och näringsämnen tappar den. Vi rekommenderar att du använder fryst purjolök inom 6 månader.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.