Frysa vitlök

Vitlök används till många maträtter och är en av de vanligaste lökarna som man har till matlagning. Visste du att man kan frysa vitlök? På så sätt kan du alltid ha vitlök tillgänglig för matlagning. Samtidigt minskar risken att vitlöken blir dålig.

Fördelen med att frysa in vitlök är att du också kan förbereda den för matlagning. Det är inget som stoppar dig från att frysa in den skivad, hackad eller till och med som purée.

Gör så här för att frysa in vitlök

Du kan frysa in vitlök hel eller riven, men också skivad, tärnad och som klyftor

Det du ska tänka på när du fryser in vitlök är att vitlök har en stark doft och denna doft kan sprida sig till andra matvaror i frysen. För att undvika det ska du frysa in vitlök lufttätt. Gärna i dubbla fryspåsar.

Du kan frysa in hela vitlöken, vitlöksklyftor, hackad vitlök eller riven vitlök.

Frys in vitlöksklyftor så här

  1. Skala vitlöken och sära på vitlöksklyftorna.
  2. Placera vitlöksklyftorna i en lufttät förslutningsbar fryspåse.
  3. Placera fryspåsen i ännu en till lufttät förslutningsbar fryspåse eller i en lufttät plastburk.
  4. Placera fryspåsarna eller plastburken med vitlöksklyftorna i frysen.

Tips

  • Hackad vitlök kan du frysa in i iskubsformar. Häll i några droppar vatten i varje iskubsform så blir det som en isbit av vitlök. Men tänk på att frysa in iskubsformen med vitlök i en fryspåse så att inte doften smittar av sig till andra matvaror i frysen.
  • Tänk på att olja inte fryser i frysen. Därför kan du fylla en glasburk med olja och förvara vitlöksklyftor eller hackad vitlök i glasburken med olja.

Tänk på det här

Fryst vitlök som tinats blir mjuk i konsistensen. Men det är egentligen inget problem då vitlök nästan bara äts i matlagning och i stort sett aldrig i sallad eller utan tillagning.

Kan man frysa riven vitlök?

Ja, du kan frysa riven vitlök, du kan också frysa pressad vitlök. Enklast att frysa riven och pressad vitlök är att göra det i en iskubsform.

Hur länge håller vitlök i frysen?

Vitlök som förvaras i frysen håller i upp till 6 månader.

Avatar photo

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *