Vad är panko?

Har du funderat på vad panko är för något och vad det är gjort av? I den här artikeln ska vi gå igenom den. Panko är en del av det asiatiska köket som letat sig till Sverige under de senaste 20 åren. Nuförtiden går det att hitta panko i de flesta vanliga livsmedelsaffärerna. Panko kan liknas vid ströbröd, eller mer, Japans svar på ströbröd. Om du undrar vad det är och vad skillnaden mellan panko och ströbröd är för något så har du hittat rätt.

Det här är panko

Panko kan du använda som panering till schnitzel

Panko används i det asiatiska köket som panering. Fördelen med att använda panko istället för ströbröd är för att paneringen blir mycket mer krispig än vad det blir med ströbröd. Det beror på att panko är gjort av ett speciellt bröd som inte suger åt sig fett lika lätt.

Vad är panko gjort av?

Ordet panko består av två japanska ord, nämligen ”pan” och ”ko”. Pan betyder bröd och ko betyder smulor. Brödsmulor alltså. Det är nämligen det som panko består av. Jäst vetebröd som torkats och strimlats tunt (ett bröd utan skorpa). Brödsmulorna är dock formade som spröda flingor. Det gör att panko inte absorberar lika mycket fett som ströbröd. Fettet släpps ifrån istället för bli en del av paneringen. Det leder i sin hand åt en mer krispig panering men även en luftigare panering.

Vad är skillnaden mellan panko och ströbröd

Det som är den primära skillnaden mellan panko och ströbröd är att panko är ett mer grovt ströbröd. Det är också ett ströbröd som inte absorberar fett lika lätt som vanligt ströbröd. Panko gör så att friterad mat får en extra frasig yta.

Till skillnad mot panko så kan ströbröd göras av skorpor eller andra sorters bröd. Du kan till och med göra ströbröd själv av gammalt bröd hemma. Ströbröd används inte bara till panering utan även som bindemedel i kötträtter som hamburgare.

Vad används panko till?

Panko används vanligtvis till att panera mat som ska friteras eller stekas. Till skillnad mot ströbröd så blir pankon mer frasig.

Var kommer panko ifrån?

Panko kommer från Japan och kom till under andra världskriget.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *