Så här tillagar du fryst torsk

Fryst torsk är en stapelvara att ha i frysen, det gör det lätt att alltid ha fisk tillgängligt hemma. En fördel med fryst fisk är att det är billigare än färsk fisk. Du kan du spara en del pengar på att köpa fryst torsk som du tillagar hemma. En nackdel med fryst torsk är att du inte kan vara spontan och göra en snabb måltid på nolltid eftersom råvaran är fryst. Kan man tillaga fryst torsk direkt i ugn eller måste man tina torsken? Kan man steka fryst torsk och hur tillagar man bäst fryst torsk? Det är frågor som vi ska besvara på den här sidan. Läs mer här nedan om hur du tillagar fryst torsk med bäst resultat.

Tillaga fryst torsk i ugn

Fryst torsk kan gå att tillaga i ugn

Kan man tillaga fryst torsk i ugn utan att tina den först? Ja, fast generellt sett rekommenderas det att du ska tina upp fryst torsk innan du tillagar den. Men vissa ugnsbakade fiskfiléer och torskfiléer går faktiskt att tillaga direkt från frysen i ugn. Kontrollera vad som står på förpackningen. Även om det inte står på förpackningen att du kan tillaga den frysta torsken i ugn så kan du ändå pröva.

Gör så här för att tillaga fryst torsk i ugn:

  1. Sätt ugnen på 175-200 grader
  2. Ta bort förpackningen från den frysta torsken.
  3. Lägg det frysta torskblocket i en ugnslåda
  4. Fördela smör runt omkring den frysta torsken. Du kan med fördel ösa smält smör över fisken under tillagningen. Ju mer smör ju godare och självklart blir det godare med riktigt smör.
  5. Grädda det frysta torskblocket i ca 40-45 minuter i ugnen.

Tillaga fryst torsk i stekpanna

Tina helst torsken innan du tillagar den frysta torsken i stekpanna

Helst skall du tina torsken innan du steker den i en stekpanna. Steker du fryst torsk i stekpannan kommer den blir väldigt ojämnt tillagad och troligen väldigt uttorkad. Det gör att torsken inte kommer smaka gott. Därför rekommenderar vi att du tinar fryst torsk i ett vattenbad eller rimmar torsken (se nedan) innan du steker den.

Koka fryst torsk

Koka fryst torsk rätt för en god maträtt

Kan man tillaga den frysta torsken genom att koka den? Ja, det kan du. Har du ett fryst torskblock och vill laga en maträtt snabbt så kan du koka det frysta torskblocket. Du kan antingen koka hela det djupfrysta torskblocket eller skära den i mindre bitar. Om du skär den frysta torsken i bitar så går det enklare om den får tina upp lite i ett vattenbad i några minuter. Koka därefter torsken i en kastrull med vatten. Servera med kokt potatis och citronsås så blir det en enkel och snabb måltid.

Hur länge ska du koka fryst torsk?

Koktiden för djupfryst fisk som fryst torsk är ca 10-12 minuter om du sjuder den i en kastrull på svag värme. Kontrollera att torsken är klar genom att se om fiskköttet är vitt. Om fiskköttet är vitt och inte transparent så är fisken klar men peta gärna lite i torskblocket med en gaffel för att säkerställa att hela torskblocket är tillagat.

Hur ska man tina fryst torsk för bäst resultat?

För bäst resultat ska du rimma fryst torsk. Att rimma fryst torsk innebär att torsken får tina i en saltlag. Det gör så att torsken blir fastare och får mer smak. Till en kilo fisk behöver du 1 liter vatten och en halv deciliter salt. Fyll en bunke med kallt vatten och lös upp allt salt i vattnet. Därefter placerar du den frysta torsken i saltvattnet och bunken i kylen tills torsken tinat.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *