Bästa sättet att tillaga frysta dumplings på

Vem har egentligen tid att pilla ihop sina egna dumplings från grunden nuförtiden? Inte konstigt att frysta dumplings säljer som smör i mataffären. Både barn och vuxna tycker det smakar gott, det är roligt att äta och det finns också som vegetariskt alternativ. Kanske har du undrat om du tillagar frysta dumplings rätt när du lagt in dom i mikrovågsugnen? Jag ska inte påstå att det är rätt eller fel att tillaga dumplings i mikron. Men vill du ha riktigt saftiga, mjuka och utsökta frysta dumplings så ska du pröva att tillaga dom i en stekpanna, under lock, vilande i ett olje och vattenbad så att dumplingarna blir ångkokta. Snabbt går det också i vattenbadet i stekpannan, du kan ha dumplingarna redo på en kvart om du fått till rutinen! Snacka om snabbmat.

Hur tillagar man frysta dumplings?

För att tillaga frysta dumplings behöver du ett paket frysta färdiga dumplings, vatten och matolja. Tänk på att olivolja kan sätta smak på dumplingarna. Vi kör med helt vanlig matolja så att dumplingarnas egna smak växer fram i smakupplevelsen istället för olivoljan.

Vi rekommenderar att du använder en stor stekpanna, gärna omkring 30 cm, eller mer. Du behöver också ett lock som passar stekpannan, gärna ett lock med ventilationshål.

Gör så här:

  1. Börja med att sätta stekpannan på spisen, sätt på spisen på svag värme
  2. Häll i lite matolja i pannan. Om pannan är lite varm så flyter matoljan ut lättare i hela pannan. Undvik att värma stekpannan så mycket att oljan börjar bubbla.
  3. Lägg i dumplingarna i stekpannan. Du ska inte tina dumplingarna utan lägga dem i stekpannan när de är frysta. Observera att dumplingarna ska ligga med botten ned mot stekpannan. Om du tittar på dumplingen så är botten platt, det är den sidan som ska ligga an mot stekpannan.
  4. När du fått i alla dumplingarna med rätt sida upp häller du i en deciliter ljummet vatten i stekpannan.
  5. Sätt på locket och öka värmen något så att vattnet börjar koka, då börjar dumplingarna ångkokas. Om locket till stekpannan har ett hål så var försiktig för det är där den varma ångan kommer strimma ut från.
  6. När vattnet börjar koka och ånga bildas så kan du nu sänka värmen lite och vänta tills vattnet kokat bort. Titta på dumplingarna, när de börjar få en vit färg börjar de bli klara. Pröva med en gaffel, när dumplingen är mjuk så är den klar.
Frysta dumplings i en stekpanna som just blivit färdiga. Mums!

Tänk på tiden

Undvik att låta dumplingarna stå för länge i stekpannan. Det som händer om du låter dumplingarna gå för länge i stekpannan är att botten av dumplingen blir knaprig och hård, dumplingen kommer också fastna i stekpannan. Tanken är att hela dumplingen ska vara mjuk, även botten. Det går absolut att äta en dumpling som blivit överstekt, men om de blivit överstekta är det en signal om att du stekt dom istället för att ha ångkokat dom. Dra ner på tiden eller värmen nästa gång.

Kan man steka frysta dumplings?

Det går att tillaga dumplings genom att steka dem i stekpanna. Men stekta dumplings smakar inte lika gott som ångkokta dumplings.

Du kan tekniskt sett steka frysta dumplings men resultatet blir inte lika bra som om du skulle ångkoka dom. Om du steker dumplingarna blir de inte jämnvarma. Du riskerar också att steksidan på dumplingen blir hård och krispig. Tillagade dumplings ska vara mjuka och jämnvarma utan krispiga sidor.

Nej, undvik att steka frysta dumplings. Det är inte meningen att du ska steka dumplingarna som fiskpinnar utan de ska tillagas av ångan i stekpannan då blir de bäst. Steker du dumplingen kommer den fastna i stekpannan och gå sönder när du ska ta upp den.

Fastnar dumplingarna i stekpannan hade du för lite olja i stekpannan eller så lät du dom stå för länge i stekpannan. Du kan enkelt skrapa loss dom med en stekspade.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *