Vett och etikett i tvättstugan

I ett hyreshus så är det många grannar som tillsammans ska dela på en och samma tvättstuga. För att detta ska fungera bra så är det viktigt att alla hjälps åt och håller tvättstugan ren och snygg. Man behöver följa ett par vett och etikett regler för tvättstugan. Tyvärr brukar det inte alltid fungera så bra som man kan vilja eftersom alla inte städar efter sig i tvättstugan. Det är inte så mycket man kan göra åt det men var gärna aktiv och informera grannar om att hålla tvättstugan i fint skick om ni har problem med det i ert hyreshus. Det är ju faktiskt ett gemensamt ansvar er emellan. Men håll med om att det är lätt att glömma ludd i torktumlaren eller tvättmedel på golvet när man har mycket tvätt och småbarn hemma som vill äta kvällsmat. Därför kanske en tvättstuga som inte är i tipp topp skick nästa gång du använder den inte är ett medvetet resultat och slarv från din granne.

Gör det här i tvättstugan

Följ de här råden nedan så kommer du lämna tvättstugan i gott skick till din granne. Kanske gör du grannens dag extra ljus då!

 1. Torka av tvättmedel från tvättmaskinerna
  Ingen gillar gamla rester av tvättmedel som skräpar.

 2. Rengör tvättmedelsfacket och sköljmedelsfacket med en borste
  I tvättmaskinens fack för tvättmedel och sköljmedel kan smuts samlas. Ta bort rester av tvättmedel och sköljmedel.

 3. Rengör torktumlarens luddlåda
  Gammalt ludd vill ingen komma i kontakt med, inte heller dina grannar.

 4. Rengör torktumlarens filter
  Ett rengjort filter fungerar mer effektivt. Därför ska du rengöra filtret efter att du är klar i tvättstugan.

 5. Moppa golvet
  Du har säkert tappat tvättmedel, ludd och vatten på golvet. Det är inte bara otrevligt att bemötas av smuts och vattenpölar på golvet, det är också farligt då man kan halka.

 6. Stäng fönster och dörrar
  Se alltid till att dörrar och fönster är stängda så ingen inbrottstjuv kommer in i tvättstugan.

 7. Släck lampan
  Ja, lampan ska du såklart släcka i tvättstugan.

Tänk på det här

En tvättstuga är till för alla hyresgäster. Därför ska du inte överanvända tvättstugan. Det vill säga, du ska inte boka mer tid än vad du behöver och inte boka tvättstugan mer än några gånger i månaden högst.

Publicerat den
Kategoriserat som Hus & hem

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.