Koka potatis snabbt i micron

Undrar du om du kan koka potatis i micro? Ja det kan du faktiskt. Att koka potatis i micron är ett snabbt och smidigt sätt att tillreda potatis. Det tar ungefär 5 minuter att tillreda en potatis i micron, jämför det med hur lång tid det kan ta att koka potatis på spisen i kastrull. Då är det lätt att se fördelarna med att koka potatis i micron.

Gör så här

 1. Rengör potatisarna.
 2. Stick massor med hål på potatisarna med en kniv så att ångan kan sippra ut ur potatisen när den värms upp i micron. Hålen gör också att micron kommer åt insidan av potatisen och den blir snabbare tillagad.
 3. Placera en potatis på en tallrik som tål mikrovågsugn.
 4. Kör micron på hög effekt (7-800 watt) i ca 3-4 minuter. Väljer du att micra flera potatisar samtidigt så undvik att köra micron för länge. Då kommer potatisarna bli torra.
Stick hål på potatisen för att kontrollera om den är klar

Du kan kontrollera att potatisen är klar genom att sticka hål på den med en gaffel, känns potatisen mjuk så är den färdiglagad.

Tillaga potatis i micron med lite vatten

Du kan även pröva det här tillvägagångssättet för att laga potatis i micron. Får du inte tillräckligt bra resultat med att tillaga den utan vatten, pröva då med vatten.

 1. Skala och tärna potatisen
 2. Placera potatisen i en skål med lock som tål micro.
 3. Fyll på lite vatten i skålen så att vattnet täcker 1 cm av skålens botten.
 4. Täck skålen med locket och placera den i micron.
 5. Koka potatisen på hög effekt i 8-10 minuter.
 6. När potatisen är tillagad, låt den vila några minuter i skålen med lock på.

Koka potatis ännu snabbare i micro

Tärna potatisen för att snabba upp tillagningen i micron

För att snabba upp tillagningstiden för potatis i micro ännu mer kan du tärna den. Om potatisen är i mindre bitar kommer den tillagas snabbare i micron.

Tips

Skala potatisen så blir den snabbare klar i micron
 • Skala potatisen för att tillaga den snabbare i micro.
 • Tärna potatisen om du vill snabba upp den ytterligare i micron. Ska du göra potatismos av potatisen så är det ju onödigt att tillaga potatisen hel. Då kan du lika gärna skala och tärna den när du tillagar den i micron.
 • Gör alltid ett kryss eller stick hål på potatisen om du inte skalar den så att den inte exploderar i micron.
 • Var försiktig när du tar ut potatisen då den blir mycket varm i micron. Använd ugnsvante när du tar ut dem från micron.
 • En nackdel med att tillaga potatisar i micro är att det är svårt att kontrollera hur tillagade dom är. Det är ett problem som matlagning i micro har. För att vara säker på att potatisen inte blir överkokt så behöver du kontrollera den ofta under tillagning tills du fått rutin på hur väl potatisen har tillagas.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *