Ska man skala sötpotatis eller inte?

Sötpotatis är ett härligt alternativ till den klassiska potatisen som har varit älskad i norden i flera årtionden. Skillnaden mot vanlig potatis är att sötpotatis har en mustig söt smak som gör sig bra i många maträtter. Sötpotatis är också något nyttigare än vanlig potatis. Precis som potatis så växer sötpotatis med ett skal. Kanske undrar du om man måste skala sötpotatis. I den här artikeln ska vi försöka besvara frågan, ska man skala sötpotatis?

Sötpotatisens skal är segt

Den främsta anledningen till att du vill skala sötpotatis är för att skalet är segt, segare än på vanlig potatis. Men precis som med potatis så kan du äta skalet på sötpotatis. Att sötpotatisens skal är segt är inte alltid ett problem. Ska du göra potatismos av grönsaken så rekommenderar vi att du skalar den innan du tillagar den. Men ska du steka eller rosta sötpotatis så kan skalet faktiskt vara kvar.

Äta och tillaga sötpotatis med skal kvar

Även när du ska tillaga sötpotatis i en micro så är det bra att låta skalet vara kvar, stick bara hål i skalet med en gaffel och micra den tills den blivit mjuk. Därefter kan du dra bort skalet.

Ugnsbakad sötpotatis gör sig utmärkt med skal också. Med ugnsbakad sötpotatis blir skalet en frasig kontrast till sötpotatisens kött. Då behöver du inte ta bort skalet utan du äter upp det.

Ska du äta sötpotatisens skal ska du dock alltid tvätta skalet ordentligt innan.

Därför ska du skala sötpotatis

Ska du göra mos av sötpotatisen ska du skala den
 • Om du ska använda sötpotatisen i maträtter som ersättning för vanlig potatis rekommenderar vi att du skalar den eftersom sötpotatisens skal är segare än vanlig potatis.
 • Vissa tillagningssätt kräver att du skalar sötpotatisen (antingen före eller efter tillagning).
 • Skalet innehåller ingen smak, därför tappar du inte sötpotatisens smak av att tvätta den.
 • Du ska äta sötpotatisen kokad.

Därför ska du inte skala sötpotatis

Friterad, rostad eller stekt sötpotatis fungerar bra med skalet kvar
 • Du ska rosta hela sötpotatisen eller steka sötpotatisskivor. Då blir inte skalet segt och kan ätas utan problem.
 • Skalet innehåller kalcium och fibrer som är bra för hälsan.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

2 kommentarer

 1. superbra förklarat och det fångade mitt intresse.
  är också en som gillar struktur, planera och att vara ekonomiskt där det går för att hellre lägga pengarna på nåt som ger livskvalitet.
  Kram på dig från en damphjärna .

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *