Kan man skala potatis i förväg?

Undrar du om man kan skala potatis i förväg? Det är du inte ensam om. Att skala potatis i förväg är nog något många har funderat på som ska bjuda flera personer på middag eller fest. Att förbereda potatisen genom att ta skala dem sparar mycket tid när maten ska serveras. Undrar du om potatisen tappar smak eller om det ens går att skala den i förväg? Läs mer så ska vi gå igenom om man kan skala potatis i förväg så att du kan spara tid i köket.

Gör så här för att skala potatis i förväg

Spara tid genom att skala potatisen i förväg och förvara den i ett vattenbad i kylen

Ja du kan förbereda potatis till bjudningen, festen eller middagen genom att skala den i förväg. Då kan du enkelt koka upp potatisen utan att behöva skala den. Det enda du behöver tänka på är att potatis som förvaras utan skal tappar sin halt av C-vitamin. Du behöver också känna till att du ska förvara den i ett vattenbad så den inte får en seg och äcklig hinna (minns ni skolpotatisen?).

Mindre C-vitamin i potatisen

Det betyder att skalad potatis som lagras länge har mindre C-vitamin i sig än färsk potatis som du skalar och äter inom en timme. Det är ju i sig inte ett problem men kan vara orsak till rykten om att man inte ska skala den goda knölen innan man ska äta den.

Förvara skalad potatis

Förvara den skalade potatisen i ett vattenbad, svalt och mörkt. En annan viktig detalj är att du ska förvara den skalade potatisen i kallt vatten, i en bunke med vatten till exempel. Sedan täcker du bunken och placerar den kallt i kylskåpet. Undvik värme då värme gör så att en hinna bildas på potatisen. En annan fördel med att förvara potatis i kallt vatten är att potatisen blir hård igen om den mjuknat.

Gör så här

Så här ska du göra för att förvara skalad potatis.

  1. Skala potatisen.
  2. Placera potatisen i en bunke. Du kan tärna eller klyfta potatisen om du vill.
  3. Fyll på med kallt vatten så att potatisarna blir täckta. Säkerställ att ingen potatis sticker upp ovanför vattenytan eftersom potatisen kommer oxidera och bli brun där.
  4. Placera bunken i kylskåpet. Täck gärna bunken med en skärbräda till exempel.
  5. Häll av vattnet när du ska koka potatisen och koka dem i färskt vatten.

Tänk på det här

  • Ska du förvara potatisen i mer än en dag så byt vatten i vattenbadet mot nytt fräscht vatten.
  • Ju längre den skalade potatisen ligger i vattenbadet, desto mindre nyttig blir potatisen, det vill säga, desto mindre C-vitaminer kommer den ha. Det är ju inte det viktigaste på en festmiddag alltid.
  • Förvarar du inte den skalade potatisen i kallt vatten kommer den bli brun (potatisen oxiderar).
  • Det kan vara en vits att tillsätta en skiva citron i bunken med vatten då citronsyran agerar som antioxidant och förhindrar att potatisen blir dålig.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *