Går det att frysa potatismos?

Kokta potatisar som man fryser in blir inte så gott även om man faktiskt kan frysa potatis. Men potatismos brukar fungera bättre att frysa in och kan vara ett bra alternativ ifall man har mycket kokt potatis över som man inte vet vad man ska göra med. Tänk på att potatismos kan betyda olika beroende på vem man frågar. För vissa är potatismos det man blandar ihop med frystorkat pulver. För andra är potatismos lika med hemlagad potatismos. Oavsett vilket du anser vara potatismos så ska vi gå igenom hur man kan frysa potatismos i den här artikeln.

Gör så här för att frysa potatismos

Hemlagad potatismos går hyffsat bra att frysa in

Hemlagad potatismos brukar alltid hålla bättre i frysen än pulvermos. Men visst, det går att frysa ned pulvermos också. Hemligheten ligger i att tillsätta vätska (mjölk och smör) när moset är tinat igen. Men helt lika konsistensen som potatismos som inte varit fryst blir det inte (dock mycket bättre än kokt potatis man har fryst och tinat).

Gör så här:

  1. Tillaga potatismos, tillsätt smör (riktigt smör) och mjölk (gärna fet mjölk) till moset. Vispa potatismoset fluffigt.
  2. När potatismoset har kallnat så kan du styckfrysa moset genom att klicka på lagom stora portioner på en bricka med bakplåtspapper.
  3. Placera brickan i frysen tills potatismoset har fryst.
  4. Ta därefter ut brickan med klickarna av potatismos och lägg dem separat i varsin fryspåse. Kläm ut luften ur fryspåsen innan du försluter dem. Placera dem därefter i frysen.

Ju mer smör och mjölk du tillsätter desto bättre

Tänk på att potatismos klarar sig bättre i frysen om du tillsätter mycket mjölk och smör till moset. Därför ska du alltid göra potatismos på riktigt smör och mjölk när du har för avsikt att frysa potatismoset. Om du tillsätter mer fett till moset så håller den bättre i frysen och smakar godare när den har tinat.

Tina potatismos

Du behöver inte tina upp potatismosen när du ska laga mat med den utan du kan värma den direkt från fryst tillstånd i mikro eller på spisen (i en kastrull på låg värme).

Om potatismoset blir grynigt efter upptining kan du tillsätta mjölk och smör och vispa moset i kastrull på spisen. På så sätt får du tillbaka fluffigheten.

Ett tips för att dölja en lite annorlunda smak på mos som har varit fryst är att blanda i rotfrukter som palsternacka eller morötter till moset.

Hur länge håller fryst potatismos?

Fryst potatismos håller i upp till 3 månader. Tänk på att fryst potatismos ska innehålla mycket fett (av smör och mjölk) därför är hållbarheten endast 3 månader. Ju fetare ingredienser man fryser in, desto kortare hållbarhet.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *