Tänk på det här när du ska frysa champinjoner

Champinjoner finns i mataffären året runt. I mataffären hittar du färska och frysta champinjoner. Under säsongen kan du även hitta färska champinjoner till riktigt bra pris. Champinjoner är en ingrediens som passar många maträtter som omeletter, pizza och grytor. Därför kanske du har undrar om du kan frysa färska champinjoner själv så att du alltid har champinjoner tillgängliga hemma. Att frysa champinjoner är också ett bra sätt att minska på matsvinnet och att bli mer ekonomisk med matkostnaderna då du kan köpa in champinjoner när de är billiga i mataffären. Så här ska du göra för att frysa champinjoner.

Frysa färska champinjoner

Färska champinjoner går bra att frysa in.

Kan man frysa färska champinjoner? Ja det kan du. Men det finns ett par saker du behöver ha koll på när du ska frysa champinjoner. För det första är det svårt att skiva frysta champinjoner. Att tina de frysta champinjonerna och sedan skära dem är inte heller en bra ide eftersom champinjoner innehåller mycket vatten. Det gör så att svamparna inte håller formen bra när det är tinade. Det är också en av anledningarna till att du inte kommer använda tinade frysta champinjoner i sallader till exempel. Tinade frysta champinjoner gör sig bäst i grytor och i tillagade maträtter.

Gör så här:

 1. Borsta av smutsen av champinjonerna. Ofta finns det jord och gräsblad på dem. Det är mycket enklare att rensa dem innan de är frysta.
 2. Skölj champinjonerna i varmt vatten.
 3. Placera champinjonerna på hushållspapper så att överskottsvätskan avlägsnas.
 4. Skiva champinjonerna eller hacka dem.
 5. Lägg in de skivade eller hackade champinjonerna i en plastpåse eller plastbehållare och få bort så mycket luft som möjligt från påsen. Förslut därefter påsen.
 6. Nu är champinjonerna redo att frysas in.

Tänk på detta när du fryser in champinjoner

Frysta färska champinjoner håller i ca 6 månader
 • Frys inte om champinjonerna igen efter dom har varit tinade.
 • Märk påsarna med de frysta champinjonerna med datum, så vet du när du fryste in dem.
 • Frysta färska champinjoner håller i ca 6 månader i frysen.
 • Det går bra att frysa in champinjonerna hela, men eftersom det är svårt att dela på dem när de är frysta och de inte är lika enkla att skära när de är upptinade är det bättre att frysa in färska champinjoner delade.
 • Använd helst champinjonerna i matlagningen i fruset skick. Det vill säga, tina inte upp dem innan du lagar mat med dom, då kommer de smaka bäst.
 • Frysta champinjoner passar bättre till stuvningar, gratänger och grytor eftersom de blir lite sunkiga när du tinat upp dem. Det är alltså inte en bra ide att använda frysta färska champinjoner till salladen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *