Tänk på det här när du ska frysa potatisgratäng

Kan man frysa potatisgratäng – Det är en populär fråga många frågar sig. Om du har lagat potatisgratäng någon gång eller om du vill göra potatisgratäng till en speciell dag i förtid kanske du har undrat ifall du kan frysa potatisgratängen i förväg. När du fryser in en maträtt eller råvaror förlänger du hållbarheten. Det är perfekt om du vill laga hemgjord potatisgratäng som du vill kunna äta från under en längre tid än bara ett par dagar.

Du kan frysa in potatisgratäng, den blir oftast inte lika god igen när du värmer den

Att frysa in potatisgratäng kan ge olika resultat. Problemet med potatisgratängen är just potatisen men också grädden. När du värmer upp potatis som har varit fryst så blir potatisen geggig. Det beror på att cellerna i potatisen spricker när de blir frysta. De spricker av att de är fyllda av vatten. Vatten expanderar när vattnet blir is, varför cellerna går sönder.

Vidare så är grädde väldigt fett, det gör att grädden inte är så bra att frysa. När du värmer upp fryst grädde igen så blir konsistensen inte lika bra. Det innebär att en potatisgratäng som du fryser ner kommer bli geggig och vattnig när den blir uppvärmd igen.

Ett bättre alternativ istället för att frysa in potatisgratängen är att förbereda alla råvaror så långt det går i förtid. Då kan du göra potatisgratängen samma dag eller dagen innan som du behöver den. En gratäng blir oftast som godast när den får ligga till sig lite (precis som en tårta). Det löser ju inte problemet ifall du vill njuta av lite potatisgratäng från frysen då och då, men det finns lösningar.

Går det att frysa potatisgratäng?

Kan man frysa in potatisgratäng? Ja, du kan frysa in potatisgratäng. Men problemet är att resultatet när du värmer upp potatisgratängen igen inte blir lika bra som om den inte hade varit djupfryst. Nu kan jag inte påstå att skillnaden är som natt och dag. En potatisgratäng som har blivit uppvärmd efter att ha varit fryst blir ätbar. Men den kommer inte vara lika snygg, potatisen kommer vara geggig samt grynig och grädden kommer separera sig lite från fettet i grädden. Det funkar om du inte är kräsen.

Tillaga fryst potatisgratäng

Hur ska du värma fryst potatisgratäng? Fryst potatisgratäng kan du tillaga i micro eller i ugn. Jag tycker det smakar godast att värma fryst potatisgratäng i ugn. Gör så här:

  1. Placera den frysta potatisgratängen i en ugnsform.
  2. Häll på lite grädde.
  3. Grädda potatisgratängen i ca 30 minuter i 225 grader. Tänk på att ett tjockare lager potatisgratäng tar längre tid att grädda än ett tunnare lager potatisgratäng. Sikta på att lagret ska vara 3 cm tjockt.

Testa detta

  • Häll på lite extra vätska som till exempel matlagningsgrädde när du värmer upp fryst potatisgratäng.
  • Du kan också pröva att värma upp fryst potatisgratäng i ugnen med att lägga i lite grädde eller mjölk.
  • Testa att lägga på riven ost på den frysta potatisgratängen mot slutet när den börjar bli klar.

Hur länge håller potatisgratäng i kylen?

Potatisgratäng håller i upp till tre månader i frysen. Tänk på att potatisgratäng är väldigt fet på grund av grädden. Därför ska du inte förvänta dig att den håller sig bra längre än 2-3 månader. I kylen håller potatisgratäng i upp till en vecka.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *