Frysa potatisgratäng

Kan man frysa potatisgratäng – Det är en populär fråga många frågar sig. Om du har lagat potatisgratäng någon gång eller om du vill göra potatisgratäng till en speciell dag i förtid kanske du har undrat ifall du kan frysa potatisgratängen. När du fryser in en maträtt eller råvaror förlänger du hållbarheten. Det är perfekt om du vill laga hemgjord potatisgratäng som du vill kunna äta från under en längre tid än bara ett par dagar.

Du kan frysa in potatisgratäng, den blir oftast inte lika god igen när du värmer den

Att frysa in potatisgratäng kan ge olika resultat. Problemet med potatisgratängen är just potatisen, men också grädden. När värmer upp potatis som har varit fryst så blir potatisen geggig. Det beror på att cellerna i potatisen spricker när den fryses. Grädde som är väldigt fett är inte så bra att frysa ned. När du värmer upp grädde igen så blir inte grädden lika bra till konsistensen. Det innebär att en potatisgratäng som du fryser ner kommer bli geggig och vattnig när den blir uppvärmd igen.

Ett bättre alternativ istället för att frysa in potatisgratängen är att förbereda alla råvaror så långt det går i receptet så att du kan göra potatisgratängen samma dag eller dagen innan som du behöver den. En gratäng blir oftast som godast när den får ligga till sig lite (precis som en tårta). Det löser ju inte problemet ifall du vill njuta av lite potatisgratäng från frysen då och då, men det finns lösningar.

Går det att frysa potatisgratäng?

Kan man frysa in potatisgratäng? Ja, du kan frysa in potatisgratäng. Men problemet är att resultatet när du värmer upp potatisgratängen igen inte blir lika bra som om den inte hade varit djupfryst. En potatisgratäng som har blivit uppvärmd efter att ha varit fryst blir ätbar. Men den kommer inte vara lika snygg, potatisen kommer vara geggig samt grynig och grädden kommer separera sig lite från fettet i grädden.

Tillaga fryst potatisgratäng

Hur ska du värma fryst potatisgratäng? Fryst potatisgratäng kan du tillaga i micro eller i ugn. Vi tycker det smakar godast att värma fryst potatisgratäng i ugn. Gör så här:

  1. Placera den frysta potatisgratängen i en ugnsform.
  2. Häll på lite grädde.
  3. Grädda potatisgratängen i ca 30 minuter i 225 grader. Tänk på att ett tjockare lager potatisgratäng tar längre tid att grädda än ett tunnare lager potatisgratäng. Sikta på att lagret ska vara 3 cm tjockt.

Testa detta

  • Häll på lite extra vätska som till exempel matlagningsgrädde när du värmer upp fryst potatisgratäng.
  • Du kan också pröva att värma upp fryst potatisgratäng i ugnen med att lägga i lite grädde eller mjölk.
  • Testa att lägga på riven ost på den frysta potatisgratängen mot slutet när den börjar bli klar.

Hur länge håller potatisgratäng i kylen

Potatisgratäng håller i upp till en vecka i kylen. I frysen kan den hålla ännu längre.

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.