Frysa ost, det här behöver du tänka på

Kan man frysa ost? Ja du kan frysa ost, förutsatt att du ska frysa hårdost. Hårdostar klarar sig bäst i frysen. Det finns flera olika anledningar till att man vill frysa ost. En anledning är att man hittar ost till bra pris i mataffären, en annan är att man inte äter så mycket ost. Ytterligare en anledning är att man vill spara den sista biten ost som inte går att hyvla, den är utmärkt att riva ned, frysa in och använda senare i bakning eller maträtter. Läs mer om hur du ska göra när du vill frysa ost.

Frysa hårdost

Hårdost går bra att frysa in, bäst blir det om den är rundpipig

Hårdost (som gouda och parmesan) går generellt bra att frysa in och tina upp med bibehållen textur och smak. Alla hårdostar klarar sig inte lika bra i fryst skick. Resultatet kan bli att osten blir svår att hyvla, skivorna av ost blir mer smulor än skivor. Men det går att komma runt det här problemet genom att välja rätt ost att frysa in.

Tänk på det här

Tänk på att grynpipiga ostar lätt blir svåra att hyvla, hårda och smuliga efter att ha varit frysta medan rundpipig ost som herrgård klarar sig bäst av att ha varit fryst. Det är inte omöjligt att njuta av en grynpipig ost som har varit fryst, du kan ju alltid skära tjockare skivor med en kniv, men kan vara väl värt att ha i åtanke om du gillar just hyvlad ost. Om du inte vet om din favoritost är en rundpipig eller grynpipig ost så googla på namnet eller testa i med en bit i frysen.

 • Exempel på grynpipiga ostar som inte blir lika bra av att frysas in: Svecia, Gräddost, Prästost och Västerbottensost.
 • Exempel på runpipiga ostar som går bra att frysa in: Herrgårdsost och Greve.

Varför frysa?

Har du också tänkt på att hårdost faktiskt håller riktigt länge i kylen. Det som händer med hårdosten när den lagras i kylskåpet länge är att den börjar få mögel på ytan. Det kan man skrapa bort. Fryser du hårdosten så bildas det inte mögel på ytan lika snabbt.

Gör så här

Linda in osten i plastfolie eller aluminiumfolie. Placera därefter den inlindade osten i en lufttät plastpåse eller en plastlåda med lock.

Frysa i bitar

Det kan vara smidigare att frysa ost i bit istället för att frysa en jättestor ost. Frys hellre in små bitar av osten istället för hela ostbiten. Då blir det enklare att plocka ut en bit när det är dags att förnya osten i kylen. Se även att frysa in ostskivor nedan. Du kan ju skiva osten innan du fryser in ostskivorna.

Frysa skivad ost

Skivad ost är mycket smidig att frysa in

Kan man frysa skivad ost? Ja det kan man, skivad ost går utmärkt att frysa in. I mataffären finns det storförpackningar av skivad ost som du kan köpa. Det är smidigt då du slipper hyvla osten själv och alltid har en perfekt skiva ost tillgängligt. Du kan frysa in hela förpackningen av färdig skivad ost eller så kan du frysa ned 10-20 skivor ost i taget och plocka ut en ny förpackning med skivor när osten börjar ta slut i kylen.

Gör så här

 • Ska du frysa ned några skivor så placerar du skivorna i en lufttät plastpåse och trycker ut så mycket luft du kan innan du placerar ostskivorna i frysen.
 • Ska du frysa ned en hel förpackning skivad ost i frysen då kan du frysa ned förpackningen som den är förutsatt att den är oöppnad.

Frysa riven ost

Riven ost är perfekt att frysa in

Kan man frysa riven ost? Ja det kan man och det är ett jättebra sätt att använda hela osten på. Speciellt om du föredrar att köpa hela ostar som du hyvlar själv. När det är en liten bit kvar blir det svårt att hyvla den, då kan du riva ner den lilla biten och spara den i frysen till matlagning, grytor, pajer eller bakning.

En stor anledning till att det är bra att frysa ned ost som är riven är för att ostens molekylära sammansättning ändras i frysen. Det betyder helt enkelt att en ost som har varit nedfryst och sedan tinad kan ändra egenskaper något i tinat skick, det vill säga, osten kan kännas lite konstigare och se lite konstigare ut än en vanlig ost. Om osten är riven så märker man inte av detta. Därför är det bra att frysa ost när osten är riven.

Gör så här

 1. Riv ned osten med ett rivjärn.
 2. Lägg den rivna osten i en lufttät plastpåse som du kan försluta. Tryck ut så mycket luft som du kan.
 3. Placera den lufttäta plastpåsen med riven ost i frysen.

Vilka ostar går inte bra att frysa?

Kanske undrar du om man kan frysa färskost? Färskost, liksom mozzarella är ostar som inte rekommenderas att man fryser eftersom de är färska, mjuka ostar med en hög vattenhalt. Till dessa ostar hör också haloumi, mascarpone och fetaost. Därför ska du inte frysa sådana ostar som fetaost.

Hur länge håller ost i frysen?

Ost i frysen håller mellan 2-4 månader, försök att äta upp den inom 2 månader. Det som händer med osten när den blir gammal i frysen är att smak och konsistens kan försämras. Undvik att äta ost som har varit i frysen i mer än ett år.

Hur ska man tina fryst ost?

Tina osten i kylskåpet. Det är bättre att osten tinar långsamt i kylskåpet än fort i rumstemperatur. Undvik att tina ost i micro, det blir inte lyckat!

Ju långsammare osten tinas, desto bättre kommer osten behålla sin konsistens när osten har tinat. Det vill säga, ju långsammare osten tinar, desto enklare kommer det bli att hyvla den osten.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

2 kommentarer

 1. Varför skall man undvika att äta ost som varit fryst i mer än ett år? Vad är riskerna? Gäller detta alla ostsorter?

  Hade gärna fått lite mer information om vad du menar med detta påstående!

  1. Tack för kommentaren! Ost består av mycket fett, ju längre tid man fryser feta matvaror desto större sannolikhet att de kommer härskna, det vill säga smaka härsket. Smakmässigt kan en ost som lagrats i ett år i frysen smaka som ja ”gammal ost”. Det är väl främst därför vi utryckte oss något hårt i vår rekommendation att undvika att konsumera så gammal fryst ost.

   Livsmedelsverket skriver de följande:

   ”Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar. Det beror på att enzymatiska aktiviteter inte helt avtar i fryst tillstånd.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *