Frysa keso

Keso, som också kallas grynost, är en slags ost som används och äts som mellanmål eller till maträtter och matlagning. I mataffären så brukar man se keso till extrapris då och då. Oavsett om man köper på sig massa billig keso med kort bäst-före-datum eller har ett paket man vet att den inte kommer gå åt så kan man undra om det går att frysa keso för att förlänga dess hållbarhet.

Kan man frysa keso?

Keso går bra att frysa, den blir dock mindre krämig när den tinat

Ja, det roliga är att det går att frysa keso. Men det är några saker du bör känna till om det. För det första blir konsistensen inte den samma som färsk keso. Kanske har du fryst ost, då har du märkt att den tinade frysta osten lätt spricker. Texturen är lite annorlunda, men fullt godtagbar. För keso blir det en liknande konsistens resa då tinad keso får en mindre krämig, torrare, konsistens.

Detta är egentligen inget problem, förutsatt att du inte ska äta keson som mellanmål. Ska du baka eller ha keson till matlagning så spelar det ingen roll om konsistensen är något förändrad, torr och grynig.

Gör så här

  1. Placera kesoförpackningen i en fryspåse som är förslutningsbar. Då riskerar du inte att förpackningen spricker. Är paketet redan öppet så kan du placera keson i en plastask med tättsittande lock.
  2. Placera plastasken eller fryspåsen i frysen.

Tänk på det här

  • Ett alternativ till att frysa keso direkt är att baka eller laga mat med keson och sen frysa in bakverket eller maten.
  • Du kan frysa in keso i sin originalförpackning men det kan finnas risk att keso paketet spricker. För att undvika den risken så lägg paketet med keso i en förslutningsbar fryspåse.
  • Ju fetare keso desto bättre fryser den in. Anledningen är enkel, det är mindre vatten i fet keso och då bildas mindre iskristaller som inte är så bra för matvaror som ska frysas.

Hur länge håller fryst keso?

Keso i frysen håller i mellan 3 till 6 månader.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *