Kan man frysa parmesan?

Parmesanost är ett samlingsnamn för flera olika hårdostar från Italien. De är utmärkande i att de har en grynig konsistens. Tillverkningen av äkta Parmesan är strängt reglerad. Därför har osten klassats som en av ostarnas Royce Royce.

Kanske har du en bit Parmesanost över eller så har du köpt en bit extra på rean i livsmedelsaffären. Då har du nog funderat på om man kan frysa parmesan. Svaret på den frågan är, ja du kan frysa parmesanost. Undrar du hur man gör? Läs mer nedan så ska vi gå igenom hur man fryser parmesan.

Gör så här för att frysa parmesan

Parmesan går bra att frysa in både riven och hel

Många ostar tål inte frysen särskilt bra, frysen har en förmåga att förändra ostens struktur vilket gör att den smulas lätt och inte hyvlas lika bra efter frysning. Parmesan går dock riktigt bra att frysa mycket tack vare att man inte äter Parmesan skivad på mackan. Oftast river man parmesanost över en maträtt. Det innebär att du faktiskt kan frysa in parmesan både i fast form och i riven form.

Frysa parmesanost i förpackning

Har du en parmesanost i sin för förpackning och förpackningen är lufttät och oöppnad så kan du förvara den som den är i frysen.

Har du öppnad förpackningen så behöver du göra den lufttät igen. Det gör du genom att linda in osten i plastfolie. Se till att den blir ordentligt inlindad och placera därefter osten inlindad i en lufttät fryspåse. Placera fryspåsen i frysen.

Gör så här:

  1. Ta ut osten från förpackningen.
  2. Skär parmesanosten i mindre bitar. En bra riktlinje är omkring 500 gram max.
  3. Linda in bitarna av parmesanosten i plastfolie.
  4. Placera de inlindade parmesanostarna i en förslutningsbar fryspåse eller enskilda fryspåsar.
  5. Placera fryspåsen i frysen.

Frysa riven parmesanost

Riven parmesan går bra att frysa. Riven parmesanost har dock lite kortare hållbarhet i frysen, 3 månader mot 6 annars.

Gör så här:

  1. Riv parmesanosten.
  2. Placera den rivna parmesanosten i en förslutningsbar fryspåse.
  3. Tryck ur luften från fryspåsen och placera den i frysen.

Varför är parmesan bra att frysa in?

  • Parmesan innehåller lite vatten. När man fryser ost med mycket vatten bildas iskristaller som förstör strukturen i osten. Därför behåller Parmesan strukturen väl i fryst skick.
  • Parmesan har ett högt saltinnehåll. Det tillsammans med den låga vattenhalten gör att mögel får svårt att växa till.

Hur länge håller parmesan i frysen

Parmesan håller i mellan 3 till 6 månader i frysen. Riven parmesanost håller i upp till 3 månader i frysen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *