Går det att frysa mozzarella?

Mozzarella är en färsk ost som är mycket populär i Sverige. Den äts både till sallad som till toppning på pizza och på många andra olika sätt. Det som gör mozzarella så bra är att osten är väldigt mångsidig. Kanske har du haft frågan kan man frysa mozzarella som fundering? I den här artikeln ska vi besvara ifall man kan frysa mozzarella.

Kan man frysa mozzarella?

Ja, man kan frysa mozzarella. Men läs vidare.

Mozzarella finns i livsmedelsaffären i olika former. Den vanligaste som de flesta nog tänker på är de små mozzarella påsarna med en mjuk mozzarellaboll som ligger i ett bad i påsen. En annan form av mozzarella är den lite torrare varianten som oftast finns som en lång tub som du skivar. Båda varianterna går att frysa in men bäst blir det såklart om du ska ha mozzarellan till matlagning efteråt.

Frysa in färsk mozzarella i spad

Färsk mjuk mozzarella i en plastpåse med lag

För mozzarella som ligger i en liten plastpåse, färsk mozzarella, så är mycket smidigt att frysa den som den är i sin originalförpackning oöppnad. Du kan helt enkelt bara lägga in förpackningen med mozzarellan i sitt spad i frysen. Vi rekommenderar inte att frysa in mjuk mozzarella som har en öppen förpackning. Det är helt enkelt inte värt besväret.

Frysa mozzarella utan spad

Undvik att frysa mozzarella utan spad. Spadet hjälper mozzarellan behålla smak och konsistens.

Frysa in mozzarella block

Mozzarella i ett block

Torr mozzarella som kommer på en lång tub, alltså mozzarellablock, går också fint att frysa in. Du kan antingen frysa in den i sin originalförpackning eller skiva den och frysa in den skivad i en plastförpackning med lock med smörpapper mellan mozzarellaskivorna. Tänk på att den ska ligga lufttätt. Som med hårdost som man fryser in blir den torrare mozzarellan också lite spröd när den tinats. Men det gör ju inget om du ska ha den till matlagning.

Gör så här

  1. Dela på mozzarella blocket i jämna bitar.
  2. Lägg bitarna av mozzarella blocket i en plastask med lufttätt lock. Lägg smörpapper mellan skivorna.
  3. Placera plastasken i frysen.

Tänk på det här

  • Du kan också riva mozzarellablocket och frysa in den rivna mozzarellan.
  • Både mozzarella block samt mjuk mozzarella, alltså sådan mozzarella som säljs i en plastpåse i ett bad av lag, går förvisso att frysa in. Vi avråder dock att ha förväntningarna att kunna använda den till mackan efter att den tinat då den tappar lite av sin konsistens och textur.
  • Har du som avsikt att använda osten till pizzatopping eller matlagning går det bra. Men tänker du äta den som den är efter att den tinat så kan du bli besviken. Bästa är att köpa favoritmärket och testa sig fram.

Frysa riven mozzarella

Undrar du om man kan frysa riven mozzarella? Det kan man. Det du ska tänka på är att frysa den rivna mozzarellan lufttätt, gärna i en förslutningsbar fryspåse eller i en plastlåda med lock. Ska du använda den till en pizza så behöver du inte tina upp den rivna mozzarellan, du kan helt enkelt bara strössla den fryst över pizzan när du kör in den i ugnen.

Hur länge håller riven mozzarella i frysen?

Riven mozzarella håller i upp till 3 månader i frysen.

Hur ska man tina mozzarella?

Mozzarella tinas bäst långsamt, det vill säga i kylskåpet. Undvik att tina den i rumstemperatur då det är hög risk att bakterier utvecklas.

Hur länge håller mozzarella i frysen

Mozzarella kan hålla i upp till ett halvår i frysen. Vi rekommenderar dock att du använder mozzarellan inom 3 månader då smak och konsistens försämras ju längre den är fryst.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *