Allt du behöver veta för att frysa rödbetor

Att frysa rödbetor är en bra ide då man kan använda rotfrukten till många användningsområden i matlagningen. Du kan använda den till sallader, till soppor och gratänger men också till rödbetsbiffar med mera. Och bäst av allt är att det går bra att frysa in rödbetor. Läs mer här så ska vi gå igenom hur man fryser in kokta rödbetor, råa rödbetor, rivna rödbetor och rödbetsbiffar.

Kan man frysa rödbetor?

Ja, rödbetor kan man frysa in och du kan frysa in många varianter av rödbetor, oavsett om de är råa, rivna, kokade, tillagade eller som rödbetsbiffar.

Frysa kokta rödbetor

Kan man frysa kokta rödbetor? Ja, det kan man, det går att frysa kokta rödbetor. Bäst är det att frysa in kokta rödbetor i bitar eller i skivor och att styckfrysa dem. Styckfryser du de kokta rödbetorna blir det enkelt att ta ut lämplig mängd från frysen. Gör så här för att frysa in kokta rödbetor.

Gör så här för att frysa kokta rödbetor

  1. Koka rödbetorna som vanligt och skala dem.
  2. Skiva dem eller skär dem i bitar och låt de svalna ordentligt.
  3. Placera skivorna eller bitarna på en bricka med smörpapper och frys in dem på brickan i några timmar. Placera dem därefter i en förslutningsbar fryspåse. Pressa ut luften från fryspåsen innan du försluter den.
  4. Placera därefter fryspåsen i frysen.

Frysa råa rödbetor

Råa rödbetor, eller färska rödbetor, går utmärkt att frysa in. Det du ska tänka på är att förvälla rödbetorna innan du fryser in dem. När man förväller rödbetorna behåller dem färg, smak, näringsämnen och textur bättre i frysen. En annan sak att tänka på är att det är bättre att frysa in rödbetorna i skivor eller i bitar. Då tinar dem snabbare när du behöver dem och kan enkelt användas till matlagning.

Gör så här för att frysa råa rödbetor

  1. Skala och skölj rödbetorna.
  2. Skiva eller dela på rödbetorna i bitar.
  3. Koka upp en kastrull med kokande vatten. Salta vattnet lätt.
  4. När vattnet kokar lägger du i rödbetorna i 2-3 minuter.
  5. När 2-3 minuter gått har rödbetorna förvällts och då tar du upp dem och lägger dem i en annan kastrull med isvatten.
  6. När rödbetorna svalnat lägger du dem på ett galler eller på en kökshandduk så de får torka.
  7. Lägg de förvällda rödbetorna på en bricka med smörpapper på och placera den i frysen så rödbetorna styckfryses. Då kommer bitarna inte frysas ihop till en stor klump.
  8. Ta ut brickan med bitarna av rödbetor efter några timmar och flytta på dem till en förslutningsbar fryspåse, pressa ut luften från fryspåsen innan du förseglar den och placera den i frysen.

Frysa rivna rödbetor

Råa rivna rödbetor blir sällan riktigt bra när de har frysts. Det beror på att rödbetorna inte var förvällade innan. Men säg inte att det inte fungerar. Räkna dock med att konsistens och smak inte blir lika gott som färska rödbetor när de frysta rivna rödbetorna har tinat.

Gör så här för att frysa rivna rödbetor

  1. Riv de råa rödbetorna.
  2. Placera de rivna rödbetorna i högar på bakplåtspapper på en bricka.
  3. Placera brickan i frysen.
  4. När de rivna rödbetorna är frysta placerar du dem i en förslutningsbar fryspåse.
  5. Placera därefter fryspåsen i frysen.

Frysa rödbetsbiffar

Rödbetsbiffar är ett bra sätt att ta tillvara på rödbetor på. Det är ett bra recept som baseras på rödbetor som man kan frysa in. Gör du egna rödbetsbiffar kan du med fördel göra en större sats och sedan frysa in dem. Det du ska tänka på är att du ska styckfrysa rödbetsbiffarna och frysa in dem en och en så de inte fastnar ihop. Sedan flyttar du på rödbetsbiffarna till en förslutningsbar fryspåse eller plastask med lock och fryser in dem.

Gör så här för att frysa rödbetsbiffar

  1. Tillaga rödbetsbiffarna och låt dem svalna ordentligt.
  2. Placera rödbetsbiffarna på en bricka och låt dem frysa in. Undvik att de rör vid varandra.
  3. När de är frysta för du över rödbetsbiffarna till en förslutningsbar fryspåse och placerar fryspåsen i frysen.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *