Frysa mjölk

Visste du att man kan frysa mjölk? Det är ju inte det första man brukar frysa, men det går faktiskt. Det är några saker du bör tänka på när du fryser mjölk, först att hållbarheten är omkring tre månader. Sedan bör du tänka på att mjölk expanderar i frysen, varför en behållare som är full av mjölk kan spricka i frysen. Du ska också säkerställa att inte frysa in mjölken för länge eftersom mjölk är fet och fett kan härskna i frysen vilket gör att mjölken inte går att använda.

Har du någon gång funderat, kan man frysa in mjölk? Då kanske du redan förstått att det kan man. Läs vidare så ska vi gå igenom hur du ska göra.

Gör så här för att frysa in mjölk

Frysa in ett oöppnat mjölkpaket

Enligt Arla så kan du frysa in ett mjölkpaket som det är om det är oöppnat. De skriver ”Är paketet oöppnat kan du lägga in det direkt i frysen” (Källa: arla.se).

Frysa in mjölk i en behållare

Om du ska frysa in mjölk i en behållare så måste du säkerställa att behållaren inte är fylld till bredden. Det måste finnas utrymme för mjölken att expandera. Mjölk expanderar i fryst tillstånd, därför så kommer en glasburk som är fylld med mjölk till toppen spricka ifall den placeras i frysen. För säkerhets skull, fyll bara behållaren till tre fjärdedelar med mjölk innan du fryser in den.

Tänk också på att frysa in mjölk lufttätt eftersom mjölk har förmågan att absorbera lukt och smak från andra matvaror i frysen.

Frysa in mjölk i iskuber

Att frysa in mjölk i en isform är ett bra sätt att portionsfrysa mjölk. Det du ska tänka på är att frysa mjölken i en isform och sen flytta på iskuberna till en förslutningsbar fryspåse. Placera sen fryspåsen i frysen. Då har du enkel tillgång till en isbit mjölk.

Tänk på det här

Lägre fetthalt, desto bättre

Ju lägre fetthalt mjölken har, desto bättre går det att frysa den. Fett har kort lagringstid i frysen, därför så har mindre fet mjölk bättre förutsättningar att frysa och tinas bra.

Förvänta dig inte samma smak och konsistens

Som med mycket man fryser in så kan du inte alltid förvänta dig att smak och konsistens blir den samma med mjölken jämfört med mjölk som inte frysts in. Därför kan fryst mjölk vara bra för matlagning, för pannkakor osv istället för direkt konsumtion i ett glas.

Hur ska man tina mjölk

Återigen refererar vi arla.se som vi nog anser bör ha bra koll på mjölk vad som gäller när man ska tina mjölk. Enligt Arla så ska du tina mjölk i kylen. Genom att tina mjölken i kylen kommer inte mjölken nå rumstemperatur vilket kan leda till att bakterier bildas. (Källa: arla.se).

Glöm inte att skaka om mjölken ordentligt när den är tinad.

Tänk på att riktig mjölk går bra att frysa in medan havremjölk och liknande mjölkliknande produkter inte alltid får samma konsistens efter den tinats.

Hur länge håller fryst mjölk?

Fryst mjölk håller i ca 3 månader i frysen. Anledningen till att fryst mjölk inte håller längre är för att mjölk är fet. Fett härsknar lätt i kylen ju längre tid fettet varit fryst. Du kan kontrollera ifall mjölken är dålig först när den är tinad. Lukta på den tinade mjölken, luktar den konstigt så har fettet härsknat, då måste du slänga mjölken.

Ett alternativ till att frysa mjölk ifall man har långt till affären är att köpa mjölk med lång hållbarhet.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *