Kan man frysa jäst?

Jäst används ofta vid bakning men det händer att du inte behöver hela paketet till receptet. Vem har inte hittat ett halvt paket jäst i kylen efter några veckor som torkat ihop till en liten klump. Kanske har du som vi undrat om man kan frysa jäst? Det officiella svaret på den frågan är tyvärr, nej, det går inte att frysa in jäst. Många som har prövat att frysa in jäst har dock lyckats väl med det. Vi ska försöka tackla den här tuffa frågan i den här artikeln, läs vidare så ska vi svara på frågan, kan man frysa jäst.

Kan man frysa jäst?

Åsikterna går isär ifall det går bra att baka med fryst jäst

Svaret är både ja och nej. Vi vet, det låter förvirrande.

Nej lägret

Kronjäst som tillverkar jäst skriver på deras hemsida att ”Jäst ska ej frysas. Önskas en jäst med längre hållbarhet rekommenderas torr KronJäst.” (källa: kronjast.se).

Anledningen till att man inte ska frysa jäst är för att jäst är en levande organism. Det som händer med saker som har vatten i sig när de fryses är att vattnet expanderar. En cell som består av vatten spricker då. Samma fenomen händer med burkar eller förpackningar som är sprickfulla och fryses in. Då spricker förpackningen. Därför så dör ju cellerna i jästen när jästen fryses. Det gör att jästen inte blir så bakvänlig.

Nja lägret

Men även om KronJäst explicit säger att man inte kan frysa jäst finns det många bevis för att det gått bra att baka med fryst jäst. Bland hemma kockar har det till och med gjorts tester med att baka med fryst jäst där resultatet med fryst jäst faktiskt resulterat i bra resultat. Det har också rapporterats om att bullar som bakats med fryst jäst inte blivit lika bra som bullar som bakats med färsk jäst.

Därför så skulle vi vilja påstå att det går att frysa in jäst, men förvänta dig inte att resultatet alltid kommer bli lika bra som med färsk jäst.

Gör så här för att frysa jäst

En sak du ska tänka på när du fryser jäst är att du ska frysa jästen lufttätt. Det gör du enklast genom att placera jästen i en lufttät fryspåse. Ju lufttätare du fryser in jästen, desto bättre håller den i frysen.

Gör så här

  1. Placera jästen i en lufttät fryspåse.
  2. Kläm ur överflödig luft från fryspåsen.
  3. Placera fryspåsen i frysen.

Tips

  • Du kan också linda in jästen i plastfolie.
  • Ska du frysa in flera jästbitar så placera dem enskilt en och en i plastfolie.
  • Du kan frysa in ett jästpaket som det är. Men vi skulle rekommendera att du placerar den i en lufttät behållare eller fryspåse.

Hur länge håller jäst i frysen?

Jäst i frysen håller upp till 6 månader. Har du haft jästen i frysen längre tid än så är det mer osäkert om det går bra att baka med jästen då.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *