Så här kan du frysa äggvita

Kan man frysa äggvita? Ja, äggvita går utmärkt att frysa. Ibland när man bakar eller lagar mat behöver man bara äggulan och då får man massor med äggvitor över. Istället för att kasta äggvitorna så kan du frysa äggvita, att frysa äggvita gör så att du kan minska på matsvinnet.

Fryst äggvita går utmärkt att använda till maräng

Fördelen med att frysa in äggvita är att de håller mycket längre i frysen än i kylskåpet. Om du förvarar äggvitor i kylskåpet kan du räkna med att de håller i några dagar till en vecka. Om du förvarar dem i frysen kan de hålla i tre månader eller längre!

Gör så här

Vi tycker det är enklast att frysa in äggvita i en isform. Det innebär att du styckfryser äggvita i isbitsformen, sedan för du över isbitarna av äggvita till en fryspåse som går att försegla. Då blir det enkelt att ta ut en bit äggvita vid behov.

 1. Ta fram en isform.
 2. Fyll isformen med äggvita.
 3. Placera isformen i frysen.
 4. När äggvitan har fryst i isformen så för du över isbitarna av äggvita till en förslutningsbar fryspåse. Pressa ut luften från fryspåsen innan du förseglar den och placera den i frysen.

Vad kan man använda äggvita till?

Du kan använda frysta äggvitor till att göra maräng med. När de är tinade så går de utmärkt att vispa upp. Du kan även använda äggvitan till matlagning, det finns massvis med olika användningsområden. Ett knep vi ofta använder oss av är att blanda i äggvita i recept där det krävs ägg.

Exempel

 • Maränger
 • Macarons
 • Mousse
 • Blanda i recept som kräver ägg
 • Suffle
 • Omelett på äggvita
 • Biskvier
 • Med mera… (kommer du på något bra, kommentera!)

Hur länge håller äggvita i frysen?

Äggvita som förvaras korrekt i frysen håller i upp till 3 månader.

Hur ska jag tina äggvita?

Tina äggvita i kylskåpet. Undvik att tina äggvitorna i rumstemperatur eftersom det främjar bildandet av bakterier.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *