Så här kan du frysa överblivna äggulor

Kan man frysa äggulor? Ja, man kan frysa äggulor och det är ett perfekt sätt att minska matsvinnet på. Ibland när vi bakar blir det massvis med äggulor över. Istället för att kasta bort dom eller panikbaka något med dem så brukar vi frysa dem. Fördelen med att frysa äggulor är att de håller mycket längre i frysen än i kylskåpet.

Det du ska tänka på när du fryser äggulor är att du ska frysa in dem lufttätt, då håller de länge. Du ska också styckfrysa dem, det vill säga frysa dem i bitar, då blir det enkelt att ta ut lämplig mängd äggula från frysen. Hur styckfryser man äggula kanske du undrar? Det är faktiskt väldigt enkelt, du vispar helt enkelt ihop äggulorna till en smet och fryser in smeten i små fryspåsar eller små plastlådor. Vår favorit är att frysa in smeten av äggula i isformar. Då blir en isbit av äggula en portion.

Fryst äggula kan du göra sås med till exempel

Tillsätt salt eller socker

Sist men inte minst bör du tillsätta salt eller socker till smeten av äggulorna innan du fryser in dem. Varför? Jo, anledningen är att om du fryser in äggulan som den är så kommer den blir geléliknande när den tinats. Därför ska du blanda i salt eller socker och vispa ihop äggulorna, då undviker du att konsistensen blir geléartad.

Gör så här

 1. Vispa ihop alla äggulorna till en smet.
 2. Tillsätt salt eller socker. Tänk på att om du ska ha äggulorna till matlagning så är det mer passande med salt. Till efterrätter är socker ett bättre alternativ.
 3. Ta fram en isform och fyll isformen med äggulor.
 4. Placera isformen med äggulor i frysen och låt den frysa.
 5. När isformen har fryst så tar du ut den och tar bort isbitarna av äggula.
 6. Placera isbitarna i en förslutningsbar fryspåse, pressa ut luften och försegla den. Placera den därefter i frysen.

Vad kan man göra för något med äggulor?

Precis som man kan göra mycket med bara äggvita så kan man både baka och laga mat med bara äggulor. Något av det vanligaste är att göra hemlagad majonnäs med äggula. Även såser är vanligt att göra med äggula. Tro oss, du kommer hitta något att göra med äggulorna.

Det här kan du göra med äggulor:

 • Majonnäs
 • Hemgjord glass
 • Vaniljsås
 • Chokladparfait
 • Sås till mat (bearnaisesås, hollandaisesås)
 • Med mera… (kommer du på något bra, kommentera!)

Hur länge håller äggulor i frysen?

Äggulor som förvaras rätt i frysen håller i 3 månader eller längre. Äggulor som förvaras i kylskåp håller i några dagar.

Hur ska jag tina äggulor?

Tina äggulorna i kylskåpet. Undvik att tina dem i rumstemperatur då det främjar bildandet av bakterier.

Hjälp mina frysta äggulor blev sega när jag tinade dem, varför?

Du glömde att vispa ihop dom eller röra ihop äggulorna med en gaffel samt tillsätta salt eller socker när du fryste in dem.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *