Förvälla och frysa in spenat – så här gör du

Spenat har en relativt kort hållbarhet. Genom att frysa in spenaten kan du förlänga hållbarheten. I mataffärerna finns det spenat som redan är fryst, det finns också färsk spenat. Den färska spenaten går att frysa in, du måste dock förvälla den ifall du vill nå bäst resultat. Undrar du hur du ska göra för att frysa in spenat? Läs vidare så ska vi förklara hur du ska göra för att frysa in spenat.

Gör så här för att frysa in spenat

Fryst spenat går att använda i matlagning men även i smoothies

Att frysa in spenat består av två processer. Första delen handlar om att förvälla spenaten. Den andra delen handlar om att frysa in spenaten. Beroende på hur du ska använda den så kan du frysa in grönsaken på olika sätt. Du kan frysa in spenatbladen en och en, all spenat på en gång eller frysa in spenaten i mindre portioner som små bollar.

Förvälla spenaten

 1. Placera spenaten i ett durkslag och skölj den ordentligt så att spenaten är helt fri från jord och smuts.
 2. Koka upp vatten i en kastrull med lite salt i.
 3. Lägg ned spenaten i det kokande vattnet och låt spenaten koka i en minut.
 4. Ta upp spenaten från det kokande vattnet och placera den direkt i ett vattenbad med kallt vatten, gärna med is i.
 5. Nu är det dags för nästa steg, att frysa in spenaten. Det finns ett par olika val här, läs vidare.

Frysa in spenatblad en och en

Fördelen med att frysa in spenatbladen en och en är att du kan plocka ut några spenatblad i taget när du behöver spenaten.

 1. När spenaten kallnat tar du upp spenatbladen en och en från kastrullen och placerar dem på en handduk så att så mycket vätska som möjligt absorberas av handduken eller hushållspappret.
 2. Placera därefter spenatbladen på en skärbräda eller en bakplåt en och en.
 3. Placera bakplåten i frysen så bladen fryser in en och en.
 4. Efter två timmar så tar du de frysta bladen och lägger dem i en lufttät fryspåse som du sedan placerar i frysen. Då blir det enkelt att plocka ut ett eller två blad när du ska göra en smoothie eller när du behöver spenat till matlagning.

Frysa in spenat i större mängd

Att frysa in spenat i större mängd är bra om du använder spenat till tex lasagne eller stora maträtter. Då kan du ta ut en påse när du ska laga en maträtt som behöver spenat.

 1. Ta upp spenatbladen från vattenbadet och krama ur vätskan från dem.
 2. Placera spenatbladen i en fryspåse. Platta till den så tar inte fryspåsen så stor plats i frysen.
 3. Placera fryspåsen i frysen.

Frysa in spenat som spenatbollar

Att frysa in spenat som spenatbollar är bra om du behöver spenat i lite mindre volym än till en stor måltid.

 1. Ta upp spenatbladen från vattenbadet och krama ur vätskan från dem.
 2. Fördela dem i mindre högar som du rullar ihop.
 3. Placera ihoprullade spenatbladen i en fryspåse.
 4. Placera fryspåsen i frysen.

Du kan även frysa in spenaten i iskubslådor. När spenaten är fryst så placerar du iskuberna av spenat i fryspåsar. Då blir det smidigt att ta fram en portion vid behov.

Vad innebär det att man förväller spenat?

Förvälla, eller blanchera som det också kallas, innebär att man hastigt kokar råvaror i kastrull och sedan kyler ner råvarorna under spolande kallt vatten eller i ett isbad.

Måste man förvälla spenat innan man fryser in den?

Ja, det är en förutsättning för att den frysta spenaten ska vara god när du sedan använder den i matlagning. Den tekniska anledningen till att du ska förvälla spenat innan du fryser in den är för att förvällningen tar kål på enzymerna i spenaten. Det är enzymerna som indikerar till spenaten att bladen ska vissna. Därför smakar fryst spenat som har blivit förvälld bättre samtidigt som den förvällda spenaten ser fräschare ut.

När man förväller spenaten så håller den frysta spenaten smak, färg och konsistens bättre än om man fryser ner spenat utan att blanchera den.

Är fryst spenat nyttigt?

Fryst spenat är lika nyttigt som färsk spenat eftersom näringsämnena i spenaten bevaras när grönsaken förvaras i frysen. Tänk dock på att ju längre du förvarar spenaten i frysen desto mindre näringsämnen bevaras.

Frysa spenat farligt?

Är det farligt att frysa spenat? Nej det är det inte, dock så ska du byta vatten ofta när du förväller spenaten. Detta eftersom spenat innehåller ett ämne som heter nitrat. Det ämnet blir nitrit i kroppen. När du förväller spenaten så hamnar detta ämne i vattnet. Nitrat i små mängder är inte farligt, men i större mängder kan det vara skadligt. Små barn och barn under 1 år ska helt undvika nitrat. Därför ska du inte förvälla stora mängder spenat i samma vatten.

Efter förvällningen ska du också frysa ned spenaten snabbt. Undvik att låta ljummen spenat ligga framme för länge.

Undvik också att frysa ned spenat som tidigare har varit uppvärmd, i tex en maträtt. Enligt livsmedelsverket är det korrekta sättet att spara spenat att kyla ned spenaten snabbt efter tillagning (källa: Livsmedelsverket).

Avatar photo

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *