Går det att frysa sockerärtor?

Sockerärtor är en god grönsak som man kan ha i sallader eller äta för sig lätt kokade, de är också goda att äta till kött och fisk. Dess namn har de fått av sin söta smak som de får av att själva ärtorna i skidan är små, då behåller de den söta smaken väl. Oavsett om du odlar sockerärtor själv i trädgården och står med en stor skörd av denna grönsak eller om du köpt en stor påse sockerärtor kanske du undrar om man kan frysa sockerärtor. Läs vidare så ska vi gå igenom det.

Frysa in sockerärtor

Sockerärtor går bra att frysa in om du förväller dem

Kan man frysa sockerärtor? Ja det kan man. Det du ska tänka på när du fryser sockerärtor är att du ska förvälla dem. Att förvälla, eller blanchera som det också kallas, innebär att du kokar sockerärtorna i någon minut i lättsaltat vatten. Sedan spolar du de kokade sockerärtorna i kallt vatten. Då behåller de sin smak, konsistens och sitt utseende bättre i frysen.

Tänk dock på att frysta sockerärtor som tinats inte alls blir lika bra som färska sockerärtor. Det gäller nästan alla grönsaker som frysts och tinats. Bäst blir det om du ska ha den frysta sockerärtorna till matlagning så att du slipper tina upp dem först.

Gör så här:

  1. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Tillsätt lite salt till vattnet.
  2. Ta fram en annan kastrull eller bunke och fyll den med vatten och is.
  3. Skölj sockerärtorna så att de är rena från jord och smuts.
  4. När vattnet kokar lägger du i sockerärtorna. Låt dem koka i 2-3 minuter.
  5. När de har kokat i 2-3 minuter tar du upp dem med en slev och lägger dem i isvattnet i en minut. På så sätt avstannar kokningen.
  6. Ta upp sockerärtorna från isvattnet och låt de ligga på en kökshandduk en stund så att de torkar lite.
  7. När de är torra kan du frysa in sockerärtorna. Antingen kan du frysa in flera sockerärtor i en fryspåse som går att försluta. Du kan också styckfrysa sockerärtorna. Läs mer om det nedan.

Styckfrysa sockerärtor

Att styckfrysa sockerärtorna innebär att du fryser dem en och en så att de inte fastnar i varandra. När de är frysta så kan du sedan lägga dem i en gemensam fryspåse. På så sätt kan du ta ut lämplig mängd frysta sockerärtor när du ska laga mat.

Gör så här:

  1. Placera de förvällda sockerärtorna på en bricka med ugnspapper på en och en så att de inte överlappar varandra.
  2. Placera brickan i frysen i några timmar så att sockerärtorna fryser.
  3. Ta ut brickan ur frysen när sockerärtorna är frysta och fyll en fryspåse med dem.

Frysa råa sockerärtor

Du kan frysa sockerärtorna råa. Det innebär att du inte förväller dem eller tillagar dem. Det du ska tänka på är att sockerärtor som är frysta råa blir bäst att äta i en tillagad maträtt där sockerärtorna tar en dold plats sedan när du har tinat dem.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *