Frysa rotmos

Rotmos är en klassisk maträtt som brukar serveras som potismos till korv eller fläsk. Maträtten görs bland annat av kokad och mosad morot, kålrot, potatis som rörs ihop. Som maträtt är rotmos en klassisk husmanskost. Det är också ett bra sätt att få användning av alla råvaror man har över, då kan man frysa in rotmos så att man kan förlänga hållbarheten på råvarorna. Kan man frysa in rotmos? Ja det kan man. Att frysa in rotmos är också bra ifall du vill förbereda maträtten till en speciell dag.

Gör så här för att frysa rotmos

Rotmos går bra att frysa in

Kan jag frysa rotmos? Ja det kan du, det är inte heller särskilt svårt. Se nedan hur du ska göra.

  1. Låt rotmoset kallna.
  2. Fyll en förslutningsbar fryspåse med rotmos och stäng den, pressa ut luften från fryspåsen.
  3. Placera fryspåsen i frysen.

Tänk på det här

Det är smidigt att förpacka rotmos portionsvis i förslutningsbara fryspåsar. Om du plattar till dem tar de inte så mycket plats i frysen.
Potatis tycker in om att frysas och blir inte så gott när det har tinats upp. Men potatis i rotmos är bara till för att binda ihop själva moset och är mosat, så här fungerar det bra att frysa rotmos med potatis.
Eftersom rotmos fungerar bra att frysa kan du göra en större sats som du fryser in portionsvis.

Recept på rotmos som går att frysa

Ingredienser:

  • 1250g kålrötter
  • 350g morötter
  • 350g potatis
  • 250g palsternacka
  • Buljong (gärna riktig buljong från kokt kött)

Instruktioner:

  1. Koka kålrötterna, morötterna och potatisen tills de blivit mjuka. Koka också morötterna tills de blivit mjuka i en separat kastrull.
  2. Mosa grönsakerna och potatisen i kastrullerna. Mosa morötterna för sig själv i sin egen kastrull eftersom de är tuffare att mosa och riskerar att bli klumpar om du mosar dem tillsammans med övriga råvaror.
  3. Blanda ihop alla råvarorna i en kastrull, tillsätt buljong så att det blir lättblandat. Smaksätt med peppar och salt.

Notering:

Notera att det är mer kålrötter, morötter och palsternacka än potatis. Det gör så att rotmoset lämpar sig fint för att frysas in.

Hur länge håller fryst rotmos?

Fryst rotmos håller i 3 till 6 månader i frysen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *