Frysa tofu

Tofu är en mångsidig matvara som går att marineras, stekas eller mixas i andra maträtter. Tofu görs av sojabönor och är ett bra vegetariskt alternativ. Det finns två anledningar till att man vill frysa tofu, att förlänga hållbarheten och att förändra tofuns textur.

Kan man frysa tofu?

Kanske har du undrat om man kan frysa tofu för att förlänga hållbarheten? Svaret på den frågan är att, ja det kan man och det är väldigt vanligt, du kan frysa tofu.

Men det finns faktiskt en annan anledning till att man skulle vilja frysa tofu, inte bara för att minska matsvinnet. Det är nämligen så att tofu som har varit fryst får en annan konsistens än färsk tofu. Tofu som har varit fryst absorberar också vätska mycket bättre än färsk tofu. Därför är tofu som har varit fryst bra att marinera.

Gör så här för att frysa tofu

Tofu går bra att frysa in skivad

Hård tofu går bra att frysa in. Det är oftast hård tofu som du hittar i livsmedelsaffären. En sak du bör ha i åtanke är att tofu kan tappa konsistens och textur när den har frysts in. Men det behöver inte vara en nackdel. Läs mer om det nedan

Tänk på att försöka pressa ur vätskan från tofun när du fryser in den. Anledningen är för att undvika att vatten fryser i och omkring tofun. Tofu tål en hel del, så du kan gott och väl pressa den rejält.

Frys som skivor, kuber eller som den är

Det finns många sätt att frysa tofu, antingen hela tofu biten, som skivor eller som kuber. Vi föredrar att styckfrysa tofu i skivor. Då kan vi enkelt ta ut en skiva eller två när vi blir sugna på det. Se nedan hur vi gör.

Gör så här

 1. Öppna förpackningen av tofu och kläm på den så att vätskan rinner ur den.
 2. Skiva tofun i jämnstora skivor.
 3. Placera skivorna med tofu på en tallrik och placera tallriken i frysen. Se till att skivorna av tofu inte nuddar varandra.
 4. När tofun är fryst tar du ut dem och placerar skivorna i en lufttät plastbox eller i en fryspåse som går att försluta. Pressa ur luften ur fryspåsen.
 5. Placera därefter tofun i frysen igen.

Tänk på det här

Undvik att frysa in tofun i sin originalförpackning. Tänk också på att fryst tofu får en annorlunda textur, men det är inte en nackdel.

Förändrad textur på fryst tofu

Tänk på att tofu som har varit fryst blir lite torrare än tofu som inte har varit fryst. Ska du laga mat med den frysta tofun så kan du kompensera mot detta genom att laga mat som inte är så torr.

Då fryst tofu som tinas får en grövre ”köttigare” konsistens och saknar den lena texturen som färsk tofu har så kan nästan fryst tofu uppfatta som en annan variant av tofu. Den frysta tofun som tinats blir nämligen hårdare och får en annan intressant textur. Eftersom tofun också blivit torrare i frysen så kan du ju marinera den tinade tofun bättre. Tofun suger helt enkelt upp marinaden bättre.

Frys inte in tofu i originalförpackningen

Tänk på att försöka undvika att frysa in tofu i sin originalförpackning. Vi vet att det kan vara lockande att bara lägga in tofu direkt från livsmedelsaffären i frysen men gör inte det. Anledningen är att förpackningen kan spricka när den blir fryst. Syre är inte bra för livsmedel som är frysta. Därför kommer tofun inte hålla sig lika bra i frysen som tofu som inte är exponerad mot syre.

Hur kan man pressa vätska ur tofu?

Gör så här för att pressa ur vattnet från tofu.

 1. Öppna ett paket tofu och häll av allt överskottsvatten.
 2. Lägg några rena kökshanddukar på en skärbräda köksbänken, vik dem så att de är i flera lager.
 3. Lägg tofun på kökshanddukarna.
 4. Lägg två rena kökshanddukar som du viker i flera lager över tofun.
 5. Placera en tung bok eller något tungt över kökshanddukarna. Observera att boken ska inte vara så tung att tofun går sönder. Den ska hålla formen med boken på den.
 6. Låt tofun stå under press i 15 minuter.
 7. Nu har du försäkrat dig att du tagit bort så mycket vatten som möjligt från tofun. Då kommer inte vattnet bildas is i tofun.

Hur kan man tina tofu?

Du kan tina tofu på två sätt. Dels i kylen och dels i ett vattenbad. Det bästa är att tina den i kylen, då tinar tofun långsammast. Det är alltid bra att tina matvaror långsamt som har varit frysta.

Hur länge håller tofu i frysen?

Fryst tofu håller i 4-6 månader i frysen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *