Frysa chili för att bevara den länge

Det finns många som odlar chili i Sverige. I många mataffärer kan man också köpa chili. Chili är ju något som man omöjligen kan äta upp allt av om man får en stor skörd eller när man köpt på sig på extrapris. Därför kanske du undrar om man kan frysa chili? Ja, du kan frysa chili. Läs mer så ska vi gå igenom hur du ska göra.

Gör så här för att frysa chili

Du kan frysa chili hel eller i halvor

När du ska frysa in chili så kan du frysa in chili hel eller kärna ur och dela på chilin och frysa in chili halvorna. Vi föredrar att frysa in chili hel, då sparar vi tid och man ska ju ändå hacka den när den är tinad.

Frysa chili hel

När du fryser in hel chili ska du styckfrysa frukterna. När du styckfryser chili så innebär det att chilifrukterna fryses en och en. Då kan du enkelt ta ut lämplig mängd chili till matlagning från frysen. Styckfryser du inte chilin kan annars kan alla chilifrukterna frysa ihop till en klump. Då blir det svårt att ta ut lämplig portion från frysen.

Gör så här

  1. Börja med att skölja chili så att jord, damm och smuts försvinner.
  2. Torka därefter chilin. Låt frukterna torka på en kökshandduk eller torka chilin för hand.
  3. Placera chilifrukterna på en tallrik, se till att dom inte rör vid varandra och placera tallriken i frysen i några timmar.
  4. När chilifrukterna har fryst så tar du ut dem och placerar dem i en förslutningsbar fryspåse. Nu kommer inte chili frysa ihop.
  5. Placera fryspåsen i frysen. Du kan platta till den så tar den inte så stor plats i frysen.

Frysa chili delat

Du kan frysa chili som du delat och rensat. Du delar helt enkelt chilifrukten och plockar bort fröna. Ta bort skaftet också. Tänk på att en del av hettan i chili sitter i fröna, så gillar du stark mat ska du inte rensa bort alla frön.

Fördelen med att frysa in chili som har rensats på skaft och frön är att chilin tar mindre plats i frysen.

Gör så här

  1. Skölj chilin så att smuts, jord och damm försvinner.
  2. Torka chilin.
  3. Skär chilin på längden och ta bort skaft. Ta bort fröna efter eget tycke.
  4. Placera chilihalvorna på en tallrik och placera tallriken i frysen. Se till så att chilihalvorna inte rör vid varandra.
  5. När chilihalvorna är frysta placerar du dem helt enkelt i en förslutningsbar fryspåse. Platta till den och lägg i frysen.

Tänk på det här

Frys in chili lufttätt så blir hållbarheten bäst

Det är främst en sak du ska tänka på när du fryser in chili och det är att frysa chili lufttätt, då håller den som bäst i frysen. Syret är chilins fiende då syret förstör konsistens och smak.

Fryst chili är inte lika krispig som färsk

En nackdel med att frysa chili är att konsistensen inte blir precis likadan som med färsk chili. Det låter värre än det är. Chilin är helt enkelt inte lika krispig utan mer sladdrig. Den går fortfarande att hacka och skiva. Den frysta chilin gör sig bäst i grytor och i varm matlagning där man inte noterar någon större skillnad mot färsk chili.

Tina chili

Att tina chili går snabbt i rumstemperatur. Du kan också jobba med den frysta chilin som den är eftersom fryst chili är lätt att hantera. Det går utmärkt att skiva och hacka fryst chili och använda den i matlagning innan den är tinad.

Hur länge håller fryst chili?

Fryst chili håller upp till 6 månader i frysen. Den klarar sig även upp till 12 månader och mer, men konsistensen och smaken blir tyvärr sämre då. Försök att äta den inom 3-6 månader.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *