Frys in morötter så här för bäst resultat

Går det att frysa morötter så att morötterna håller längre än vid förvaring i kyl? Ja, du kan frysa morötter. Det du ska tänka på är att förvälla morötterna, då behåller de sin konsistens, smak och färg bättre i frysen. Läs vidare så ska vi gå igenom hur du ska frysa in morötter.

Gör så här för att frysa morötter

Morotsbitar går fint att frysa in

Det steg som är viktigt när du fryser in morötter är att du förväller dem. Förvälla kallas också blanchera. Det är helt enkelt att du kokar morötterna kort och snabbt i lättsaltat vatten. Därefter är morötterna redo för infrysning. När man förväller morötterna så håller de bättre i frysen och blir inte lika sladdriga och tråkiga sedan när du tinat upp dem. Det är faktiskt inte så komplicerat alls, läs vidare så kollar vi närmare hur du ska göra.

Steg 1 – Rengöra morötterna

Det första steget är att du rengör morötterna ordentligt, du vill ju inte frysa in morötter som är jordiga. Skala dem därefter och bestäm hur du vill frysa in dem. Vill du frysa morötterna som stavar, skivor eller halvor? Vi brukar frysa in dem som skivor.

Steg 2 – Förvälla morötterna

Nu ska du förvälla, eller blanchera som det också kallas, morötterna. Du kokar upp vatten i en kastrull med salt i. Därefter låter du morötterna koka i kastrullen i två minuter. När två minuter har gått tar du upp morötterna från kastrullen med en sil och lägger dom i en kastrull med kallt vatten (ju kallare desto bättre).

Steg 3 – Torka morötterna

Placera de kalla morötterna på en kökshandduk eller hushållspapper så de torkar lite. Det är inte bra att frysa in fuktiga grönsaker eftersom vatten expanderar och kan påverka hållbarheten.

Steg 4 – Frysa in morötterna

Nu är det dags att frysa in morötterna. Då ska du tänka att du ska placera dem så lufttätt som det går. Gärna i en plastpåse som går att försluta eller i en plastburk med lufttätt lock. Pressa ut luften innan du försluter plastpåsen.

Tänk på det här

  • Styckfrysa morötterna. Du kan styckfrysa morötterna, då blir det enklare att ta ut lämplig portion från frysen eftersom alla morotsbitarna inte frusit ihop till en klump. Det du ska göra är helt enkelt att du placerar morotsbitarna på en bricka i frysen när de torkat. Plocka ut dem när de fryst efter 2-3 timmar och placera dem därefter i en lufttät plastpåse eller plastburk.

  • Måste man förvälla morötter innan man fryser dem? Nej du måste inte det. Men resultatet blir bättre. Blancheringen av morötterna gör så att enzymerna i morötterna inaktiveras. Det innebär att morötterna håller längre i kylen.

  • Hur länge håller morötter i frysen? Morötter i frysen kan hålla upp emot ett halvår eller längre. Vi rekommenderar att äta upp dem inom 6 månader. De blir inte dåliga efter ett halvår men de smakar inte lika gott då.

  • Frysa in riven morot. Snabba upp infrysning av morötter genom att råriva dem och frysa in råriven morot i fryspåsar som du plattar till. Då slipper du förvälla morötterna.

  • Det finns andra sätt att förvara morötter på, men skillnaden mellan att förvara morötter i tex sand mot att förvara dem i kylen är att du har lite bättre koll på dem i frysen. Frysta morötter fungerar också bra till grytor och varma maträtter. Därför går det att snabba upp tillredningen av dessa maträtter med frysta morötter eftersom morötterna går att använda direkt från frysen.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *