Förvara morötter rätt för bäst hållbarhet

Undrar du hur man ska förvara morötter för att de ska hålla så länge som möjligt? Kanske har du märkt att morötterna blir mjuka i kylskåpet? I den här artikeln ska vi försöka svara på den frågan så att du fortsättningsvis förvarar morötterna på bästa sätt. Morötter trivs bäst om du förvarar dem svalt och tricket är att förvara dem utan blasten.

Det finns massvis med olika sätt att förvara morötter på men troligtvis så bor du precis som vi i en lägenhet eller i ett hus. Då är det inte så realistiskt att gräva ned morötterna i en grop eller förvara morötterna nedgrävda i sand utan då är det kylen eller skafferiet som gäller. Läs vidare så ska vi titta närmare på hur du ska förvara morötter.

Hur förvarar man morötter?

Förvara morötter svalt och skyddade mot luft

Morötter trivs svalt, det innebär att du inte ska förvara dem i rumstemperatur utan i kylen. Förvara gärna morötterna i en påse längst ned i grönsakslådan. För att morötterna ska hålla så länge som möjligt ska du ta bort blasten på dem. Blasten på rotfrukter är den delen som växer ovanför jord. Alltså den gröna utväxten på moroten. Tar du bort blasten så håller morötterna längre.

Därför får du mjuka morötter i kylskåp

Blasten, det gröna på morötter, får moroten att torka snabbare och bli mjuk

Att ta bort blasten gör så att morötterna håller längre i kylskåp. Om du inte tar bort blasten från morötterna när du förvarar dem i kylskåpet riskerar du att morötterna blir mjuka snabbt. Du måste också förvara morötterna lufttätt. När morötterna torkar så blir de mjuka.

Gör så här för att förvara morötter

Tricket med att förvara morötter bra är att förvara dem i kylen och att ta bort blasten. Men det är också bra att förvara dem i en plastpåse som du försluter och trycker ut så mycket luft du kan från. Det är luften som får morötterna att torka ut. Därför håller morötterna bättre ju mindre luft de utsätts för.

 1. Skär bort blasten från morötterna. Blasten drar ut fukten från morötterna vilket leder till att de snabbt blir dåliga.
 2. Lägg morötterna i en plastpåse och stäng till den lätt. Tryck ut så mycket luft du kan innan du stänger till påsen.
 3. Placera påsen med morötterna i grönsakslådan i kylskåpet, gärna bak mot väggen av kylskåpet där det är kallare.
 4. Undvik att placera morötterna nära frukt och grönsaker som producerar etylengas. Etylengas gör så att morötterna snabbt blir dåliga. Sådana frukter och grönsaker är bland annat banan och tomat.

Hur länge håller morötter som förvaras i kylskåp?

Morötter som förvaras i kylskåp kan hålla i 3 veckor och uppåt, förutsatt att du förvarar dem rätt. Om du inte förvarar dem rätt (enligt instruktionerna ovan) så kan de bli dåliga på en vecka.

Andra sätt att förvara morötter på

Förvara morötter i sand för långtidsförvaring av mycket morötter

Du kan förvara morötter i en stuka, i torvmull, i sand, samt på många andra sätt. Det är bra sätt att förvara morötter på om du ska förvara mycket morötter. Det du ska tänka på är att morötterna trivs bäst i temperaturer kring 0 grader. Morötter trivs också i hög luftfuktighet. Tänk en jordkällare. Undvik att förvara morötter i temperaturer under 0 grader.

Förvara morötter i sand

Ett exempel på att förvara dem i sand är att placera dem i en hink och fylla ut mellanrummet mellan morötterna med fin sand. Försök att få morötterna att inte nudda varandra. En annan teknik är att lägga dem i en trälåda och ha ett lager sand mellan lagren av morötter. Lägg ett skyddande lager sand högst upp.

Fördelarna med att förvara morötter i sand är att morötterna inte torkar ut så snabbt, de är skyddade mot att mögla och att de håller en stabil temperatur.

Gör så här:

 1. Ta fram en rejäl trälåda eller plastlåda.
 2. Fukta sanden genom att hälla en liter vatten i en hink sand.
 3. Placera ett 5 cm tjockt lager av fuktig sand i botten av trälådan.
 4. Lägg i morötterna liggande så att de inte rör varandra.
 5. Lägg på ett till lager sand ovanför morötterna.
 6. Fyll på med ett till lager av sand.
 7. Fortsätt så tills lådan är full. Lägg på ett sista lager sand så att alla moröterna förseglas i lådan.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *