Förvara rabarber rätt för bäst hållbarhet

Rabarber är en grönsak som mer påminner om en frukt. Grönsaken används mycket till pajer, sylter, marmelader, krämer och efterrätter. Några av de vanligaste efterrätterna av rabarber är rabarberpaj, en paj med rabarber, och rabarberkompott, kokade rabarberbitar med socker som serveras med mjölk.

Det är vanligt att odla sin egen rabarber i grönsakslandet. Det är också vanligt att hitta rabarber i mataffären. Kanske undrar du hur man ska förvara rabarber för bäst hållbarhet. Läs vidare så ska vi gå igenom hur du ska förvara rabarber.

Gör så här för att förvara rabarber

Bild på rabarber i bitar
Förvara gärna rabarber i bitar så tar grönsaken mindre plats i kylskåpet

Förvara färska rabarber kallt, gärna i kylskåp. Den optimala temperaturen är mellan 2 till 4 grader. Tänk på att skära av blasten från rabarber om den fortfarande sitter kvar på grönsaken. Då håller rabarbern ännu längre i kylen.

Gör så här

  1. Ta bort blasten från rabarbern. Ta bort det yttersta lagret på grönsaken om den är grov.
  2. Skölj rabarbern.
  3. Skär rabarben i lämpliga bitar.
  4. Lägg sedan in bitarna i en plastpåse.
  5. Placera plastpåsen i grönsakslådan i kylskåpet.

Tänk på det här

Undvik att förvara rabarber i rumstemperatur. Om du förvarar grönsaken i rumstemperatur så torkar den snabbare ut. Förvänta dig att rabarber håller i några dagar i rumstemperatur innan de får mjuka stjälkar. Rabarber med mjuka stjälkar är en signal att grönsaken tappar spänsten.

Hur länge håller rabarber i kylskåpet?

Rabarber som förvaras i kylskåpet håller i omkring en vecka till två veckor. För ännu längre hållbarhet så kan du förvara rabarber i frysen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *