Förvara rädisa på bästa sättet så här

Rädisor är en populär grönsak i Sverige som man kan använda i sallader, som garnering till maträtter, på mackan eller som ett snack. Rädisor finns i nästan varje livsmedelsaffär men du kan också odla rädisor själv på balkongen eller i trädgården. Oavsett om du har en stor skörd av rädisor eller om du köpt på dig en del rädisor så kanske du undrar vad som är bästa sättet att förvara rädisa. Läs vidare så ska vi gå igenom det.

Förvara rädisor så här

Bild på en hand som håller en rädisa
Skär av blasten (det gröna) från rädisan innan du förvarar den för bäst hållbarhet

Utmaningen med att förvara rädisor är att hålla dom krispiga så länge det går. Det är ju nämligen krispigheten och smaken som är det man är ute efter när man vill äta rädisa. Det finns inget värre än att äta gummiliknande rädisa. Förvara dem rätt så håller du krispigheten maximal.

Gör så här

  1. Skär av blasten av rädisorna. Låt roten sitta kvar.
  2. Skölj rädisorna. Torka dem därefter.
  3. Placera rädisorna i en plastpåse.
  4. Förslut plastpåsen och lägg den i grönsakslådan i kylen.

Tänk på det här

Glöm inte att hemligheten till att förvara grönsaken i kylen är att förvara rädisan lufttätt och utan blasten.

Förvara rädisor lufttätt i kylskåpet

Det bästa stället att förvara rädisor på är i kylskåpet. I grönsakslådan. Tänk på att förvara rädisorna lufttätt, det vill säga i en förslutningsbar behållare eller plastpåse som går att försluta.

Förvara rädisor utan blasten

Om rädisan har den gröna blasten kvar (det är det gröna som sticker ut från ena sidan av rädisan) så ska du ta bort dem. Utan blasten kvar håller rädisan längre. Låt själva roten, den långa sega, smala och sladdriga rädisa roten vara kvar.

Hur hålla rädisor krispiga?

Rädisorna håller sig krispiga när du förvarar dom i kylen, men till slut kommer även de bli lite mjuka och tråkiga. Om du står där med sladdriga rädisor och undrar om du inte kan rädda dem och göra dem krispiga igen så kan du testa en sak. Fyll en skål med kallt vatten, så kallt som det går, du kan gärna lägga i isbitar. Lägg i rädisorna i vattnet en stund så bli de krispiga.

Tänk på att inte förvara dem för länge i vattnet. Ju längre de är i vattnet ju mildare blir de i smaken.

Hur länge håller rädisor i kylen?

Rädisor som förvaras lufttätt i kylen håller i upp till en vecka.

Kan man frysa rädisor?

Nej, det rekommenderas inte att frysa rädisor. Rädisor består av mycket vatten. Därför kommer en tinad rädisa inte vara så aptitretlig.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *