Gör så här för att förvara maränger så de håller sig spröda

Hur förvarar man maränger bäst så att de håller sig torra, spröda och krispiga? Förvarar du inte maränger rätt så blir de mjuka eftersom de absorberar fukt och då försvinner sprödheten. Maränger som inte är spröda smakar ju inte maräng och då blir det inte lika gott. Därför ska du förvara maränger rätt, då håller de sig godast bäst. Lär dig av våra misstag.

Maräng som inte förvaras rätt blir mjuk och seg

De här tipsen på att förvara maränger tycker vi fungerar bäst (tro oss, vi har prövat oss fram!) och det gör att de håller sig torra och goda under lång tid (nåja, ett par veckor eller mer). Det gör att man kan baka dom tidigt och slipper stressa ihop en sats maränger precis till ett speciellt tillfälle.

Kortfattat ska du baka marängerna rätt, så de är helt torra. Sedan ska du förvara dom i en lufttät burk, gärna med en bit bröd i som absorberar eventuell fukt. Placera burken mörkt i rumstemperatur. Då håller sig marängen i flera veckor.

Förvara dem inte i en stängd plastpåse

Om du förvarar marängerna i en stängd plastpåse ökar sannolikheten att de blir fuktiga av kondens. Då blir marängen seg och mjuk. Det kan hända om du har marängerna i en stängd plastpåse i köket och solljus kommer åt den.

Förvara dem inte i kylskåpet

Om du förvarar marängerna i kylskåpet så hamnar de i en fuktig miljö. Då kommer de bli mjuka och sega av fukten i kylskåpet. Därför ska du inte förvara dem i kylen. Jag kan intyga att de smakar lök också om de förvaras nära grönsakslådan (fråga inte hur jag kom på det).

Förvara dem i en lufttät burk

Marängerna håller sig spröda om du förvarar dem i en burk som är lufttät. Förvara burken i skafferiet på en mörk plats där den inte står för varmt eller kallt. Tänk på att inte lägga nybakade maränger i en lufttät burk. Låt dom svalna ordentligt innan du placerar dem i den. Du kan också placera en bit bröd i burken som absorberar eventuell fukt. Att förvara marängbotten i en burk kan vara knepigt om det är en stor marängbotten. Då packar du in den i aluminiumfolie (ej plastfolie).

Förvara marängerna i rumstemperatur

De ska inte ligga för varmt och inte för kallt heller. Rumstemperatur är perfekt. Men tänk på att rumstemperatur på sommaren är varmare än under andra årstider.

Förvara marängbotten i rumstemperatur

Är det en marängbotten du ska förvara så brukar vi förvara den i en papperspåse i rumstemperatur (om vi inte har en tillräckligt stor ask). Vi har också förvarat den i aluminiumfolie. Förvara den mörkt där det inte blir för varmt. Undvik att frysa in den, en gång gick en tårta vi skulle ha sönder när vi fryste in marängbotten. Det misstaget gör jag inte igen!

Kan man frysa maränger?

Nej, min erfarenhet är att maränger inte blir så bra av att frysas. Det är lätt att marängen blir fuktig när den tinas. Det är också lätt hänt att marängen går sönder om du förvarar den i frysen. Men du kan frysa marängsmeten och sedan använda den för att göra maränger vid ett senare tillfälle.

Hur länge kan man förvara maräng?

Maränger som förvaras i en burk med lock på ett korrekt sätt kan hålla i flera veckor. Vi har faktiskt bakat en tårta med maräng som var 4 veckor gammal en gång.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *