Förvara jordgubbar

Undrar du hur man ska förvara jordgubbar? Jordgubbar är ju inte ett bär som man behöver förvara länge, de utsökta jordgubbarna går ju snabbt åt. Men kanske behöver du spara dem till ett speciellt tillfälle, då kanske du undrar hur du ska förvara färska jordgubbar så att de håller sig fräscha så lång tid som möjligt. Då jordgubbar har kort hållbarhet så kan de snabbt bli dåliga. Läs vidare hur du ska göra för att förvara jordgubbar.

Förvara jordgubbar så här

Förvara inte jordgubbarna i asken du köpte dem i, då blir de snabbt dåliga

Färska jordgubbar är sådana jordgubbar som inte har varit frysta. De har fortfarande den gröna stjälken kvar. För att förvara färska jordgubbar med längst hållbarhet ska du förvara dem i kylen. Du ska inte heller ta bort den gröna änden av jordgubben när du förvarar den. Tänk på att jordgubbar lätt får tryckskador. Därför ska du inte heller förvara dom i en ask utan du ska sprida ut dem på en tallrik eller ett fat så att de inte rör vid varandra. Då bevarar du de fina jordgubbarna i kylen.

Kalla jordgubbar är inte lika goda som rumsvarma

Smaken kommer dock inte vara lika bra som på rumsvarma jordgubbar, därför ska du ta ut jordgubbarna från kylen innan du äter dem i god tid så de blir rumsvarma.

Placera jordgubbarna på ett fat

När du köpt jordgubbarna så håller de bäst om du så snabbt som möjligt lägger in dem i kylen. Men lägg inte in dem i asken utan placera dem på ett fat.

Gör så här för att förvara jordgubbar

  1. Ta fram en tallrik eller ett fat.
  2. Lägg en bit hushållspapper på tallriken eller fatet.
  3. Sortera bort jordgubbar som är dåliga så att mögliga jordgubbar inte sprider sig och förstör andra jordgubbar.
  4. Lägg jordgubbarna på hushållspappret, se till att jordgubbarna inte kommer i kontakt med varandra. Snoppa inte av jordgubbarna (ta inte bort de gröna delarna av jordgubbarna) då håller jordgubbarna längre.
  5. Placera tallriken eller fatet i kylskåpet.

Tänk på det här när du förvarar jordgubbar

Jordgubbar utan den gröna hatten ska ätas direkt

Snoppade jordgubbar ska ätas direkt

Så fort du har snoppat av jordgubbarna så börjar de åldras snabbt. Att snoppa av en jordgubbe innebär att den gröna delen av jordgubben skärs bort. Skärs den gröna delen av en jordgubbe bort så håller inte jordgubben lika länge i kylen utan då bör den ätas på en gång.

Förvara jordgubbar luftigt

Jordgubbar är känsliga, därför ska de inte ligga på hög då kan de få tryckskador. De ska hellre stå luftigt. Om jordgubbarna står luftigt så får de inte tryckskador och ser finare ut när de ska ätas. Får en jordgubbe tryckskador kan den smaka lite ofräscht också.

Låt jordgubbarna bli rumsvarma innan du äter dem

Ta ut jordgubbarna från kylen ungefär en timme innan du ska äta dem. De smakar godare när de fått rumstemperatur. Kalla jordgubbar är inte lika goda.

Skölj inte jordgubbarna för mycket

Tänk på att jordgubbar absorberar fukt mycket väl, fukt är inte bra för jordgubbar och får dem att bli dåliga snabbare. Därför ska du inte skölja jordgubbarna under rinnande vatten mer än nödvändigt innan du förvarar dem i kylen. Om du måste skölja dem, skölj jordgubbarna snabbt då så att vatten inte tränger in i dem.

Jordgubbar till sylt etc. behöver inte förvaras luftigt

Ska du använda jordgubbarna till sylt, smoothies eller annat bakverk där du ska mosa eller blanda i jordgubbarna kan du förvara dem på hög. Men till tårta eller som dekoration på bakverk så är det bättre att förvara dem en och en så de inte får tryckskador.

Hur länge håller jordgubbar?

Svenska jordgubbar håller omkring 5 dagar medan importerade jordgubbar kan hålla upp till 10-12 dagar i kylskåpet.

Jordgubbar håller olika länge beroende på var de kommer ifrån. Nuförtiden hittar man inte bara svenska jordgubbar i mataffären utan också importerade jordgubbar. Svenska jordgubbar har generellt en lite kortare hållbarhet än importerade jordgubbar.

Jordgubbar i rumstemperatur håller i några timmar till någon dag. Jordgubbar blir snabbt mjuka och dåliga i rumstemperatur.

Kan man frysa jordgubbar?

Ja, du kan frysa in jordgubbar. Läs mer om hur du ska göra för att frysa in jordgubbar här.

Avatar photo

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.