Förvara småkakor

Undrar du hur du ska förvara småkakor? Om du bakar mycket kakor inför en fest eller till något speciellt tillfälle kanske du undrar hur du bäst förvarar kakorna. Du vill ju inte att hårda kakor blir mjuka och mjuka småkakor blir hårda. Ska man förvara kakorna i plastburk eller plåtburk eller kanske luftigt? Läs mer här så ska vi gå igenom det.

Det bästa sättet att förvara småkakor på är i frysen. Att frysa kakor är ett bra sätt att förvara dem på. Tänk dock på att feta kakor har relativt kort hållbarhet i frysen.

Men oftast är det så att man inte har plats i frysen för massa kakor och då behöver man hitta en annan lösning att förvara dem på.

Förvara i plastburk

Hur förvarar man småkakor? Smidigast ifall du inte vill frysa in dem är att förvara dem i en burk. Du kanske har dålig erfarenhet av att förvara småkakor i en plastburk. Vi ska försöka hitta anledningarna till det. Troligtvis har dina småkakor blivit mjuka efter att ha förvarats i plastburken.

De främsta anledningarna till att kakorna blir dåliga är:

 • Kakorna var inte fullt bakade eller helt torra

  Det kan bero på att småkakorna inte var helt torra när du förvarade dem i plastburken. Baka kakorna ordentligt och låt de kallna ordentligt också. Sedan kan du förvara dem i plastburken. Ju mindre fuktiga de är, desto knaprigare kakor.
 • Plastförpackningen var inte lufttät nog

  Visste du att småkakor liksom knäckebröd absorberar den naturliga fukten som finns i vår miljö. Bor du där luftfuktigheten är hög så kommer kakorna absorbera luftfuktigheten ifall plastförpackningen inte är tillräckligt lufttät. Därför ska du säkerställa att förvara kakor i en lufttät plastförpackning.
 • Fettet har härsknat

  Kakor innehåller mycket fett (vissa småkakor innehåller mer fett än andra). När fett blir dåligt härsknar det, det betyder att det smakar dåligt. Fett kan härskna av sig själv ifall det blivit gammalt, men fett kan också härskna snabbare om du förvarar kakorna för varmt eller i solljus. Därför ska du alltid förvara småkakor mörkt och svalt.

Gör så här för att förvara småkakorna bäst

För att undvika att kakorna inte håller sig bra när du förvarar dem så kan du se tipsen nedan.

 • Använd en lufttät plastburk (eller plåtburk) som håller tätt.
 • Det låter så självklart men tål att nämnas, använd inte en burk som används för att förvara lök för att förvara kakor i. Då kommer kakorna smaka lök!
 • För att ytterligare gardera dig att kakorna inte blir mjuka i burken kan du lägga lite riskorn i en tygpåse så att kakorna inte drar åt sig fukt. Du kan även placera sockerbitar i burken i syfte att dra åt sig fukt.
 • Placera burken svalt och mörkt, gärna i ett skafferi och långt borta från matvaror med stark doft och smak.

Tänk på det här

Ifall du bakar hårda småkakor och mjuk kaka som kladdkaka bör du tänka på att inte förvara kakorna ihop. Den mjuka kakan innehåller ju fukt som den torra småkakan kommer absorbera. Det gör att den torra kakan blir mjuk och den mjuka kakan blir torr. Förvara alltså torra och mjuka kakor isär.

Hur länge håller kakor?

Kakor håller i några veckor, de flesta småkakor håller i ca 2 veckor. Tänk på att kakor innehåller mycket fett vilket gör att det påverkar hållbarheten.

Går det bra att förvara småkakor i kylen?

Ja, du kan förvara småkakorna i kylen istället för att förvara kakburken svalt och torrt.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *