Förvara mjöl rätt

Undrar du hur man ska förvara mjöl rätt så att det håller så länge som möjligt och inte blir dåligt snabbt? Förvaring av mjöl kanske du tycker inte är något man behöver fundera över. Mjöl kommer i en pappersförpackning, den duger att förvara mjölet i. Dock skyddar den inte helt perfekt mot ohyra eller mot hög luftfuktighet. Det är saker som mjöl inte mår bra av. Du behöver också tänka på att mjöl ska förvaras torrt, mörkt och i normal rumstemperatur. Det är också bra att hålla mjöl borta från livsmedel som doftar starkt. Annars kan mjölet absorbera doften. Läs vidare om hur du ska förvara vetemjöl.

Förvara mjöl så här

Förvara mjöl rätt så håller mjölet längre

Det finns ett par saker du behöver tänka på när du ska förvara mjöl. Dels så ska du förvara mjölet så att det håller så lång tid som möjligt. Dels så vill du ju skydda mjölet från skadedjur och från att absorbera dålig lukt eller lukt från livsmedel som doftar starkt.

Förvara torrt

Fuktighet är en av mjölets största fiender, förvara därför mjöl torrt

Mjöl absorberar fuktighet. Därför ska du förvara mjöl torrt. I områden med hög luftfuktighet, som på landet eller nära havet, kanske du märker att mjölet inte känns lika torrt som det brukar vara. Då behöver du förvara mjölet än mer torrt så att det inte absorberar fukten. Kan du inte förvara mjölet torrare då kanske du behöver ha en luftavfuktare där du förvarar mjölet så att luften blir mindre fuktig.

Nackdelen med att vetemjöl blir fuktig är att bäst före-datumet då blir kortare. Ju torrare mjöl förvaras desto längre håller mjölet.

Enligt Livsmedelsverket ska du förvara torrvaror som mjöl torrt. Då håller det länge.

Förvara mörkt

Förvara mjöl mört, då håller det bättre

Undvik att förvara mjölet i solljus eller ljust. Det bästa är om du förvarar vetemjöl mörkt, som i ett skåp, skafferi eller källare. Nackdelen med att förvara mjöl i ljusa miljöer är att mjölet snabbare blir gammalt, det kan bli uppvärmt och då blir det snabbare dåligt.

Förvara mjöl i rumstemperatur

Förvara inte mjöl för varmt, tänk rumstemperatur eller lägre så håller det bäst

Förvara mjölet i rumstemperatur eller svalare. Undvik att förvara mjöl varmare än i rumstemperatur. Ju varmare du förvarar mjöl, desto snabbare blir det gammalt. Därför ska du aldrig förvara mjöl direkt under solljus till exempel. Förvarar du mjöl kallare än i rumstemperatur kan mjölet hålla längre än bäst före-datum.

Tänk på att det bildas kondens när mjöl utsätts för snabba temperaturförändringar. När kondens uppstår bildas fuktighet. Fuktighet är något av det sämsta mjölet kan utsättas för. Därför ska du undvika att förvara mjöl där snabba temperaturförändringar sker. Sikta på att förvara mjöl kring 20 grader som max temperatur. Helst skall du förvara mjölet mellan 5 till 15 grader.

Anledningen till att det är dåligt att förvara mjöl för varmt är för att värmen förstör enzymerna i mjölet. Då försämras mjölets bakegenskaper. Det finns också risk att mjölet kan börja mögla om det förvaras för varmt.

Förvara inte mjöl nära starka dofter

Förvara mjöl lufttätt så absorberar det inte dofter

Mjöl är bra på att absorbera dofter från andra livsmedel. Därför ska du förvara mjölet borta från livsmedel som doftar starkt. Annars kommer mjölet absorbera lukten. Det bästa sättet att skydda mjöl från starka dofter är att förvara mjöl lufttätt.

Förvara mjölet i en försluten förpackning

Förvara alltid mjöl i en förslutningsbar förpackning så riskerar du inte att ohyra når mjölet

Anledningen till att vi rekommenderar att du förvarar mjöl i en förslutningsbar förpackning är för att det gör så att mjölet är skyddat mot ohyra. Om du förvarar mjölet i förslutna kärl så förhindrar du att ohyra kommer åt mjölet och förstör det. Mjöl är ett paradis för många småkryp, hittar ohyra in så kommer de sprida sig på nolltid. Därför ska du alltid förvara mjölet i försluten förpackning.

Förvara mjöl i glasburk

Att förvara mjöl i glasburk är ett utmärkt sätt att förvara mjölet skyddat från ohyra som mjölbaggar. Det går bra att förvara mjöl i glasburk med lock, glasburken skyddar mjölet mot ohyra och mot att absorbera lukt.

Tänk på att om du ska förvara mycket mjöl så kan du förvara dem i flera glasburkar, då riskerar du inte att en enda stor glasburk skulle bli dålig ifall någon ohyra skulle följa med.

Du kan också förvara mjöl i en plastburk med tätsittande lock. Har du inte tillgång till en glasburk går det bra att förvara mjölet i sin pappersförpackning och sen placera den i en plastpåse som du försluter med en knut.

Sammanfattning

  • Förvara mjöl torrt.
  • Förvara mjöl mörkt. Ett skafferi, skåp eller källare är en bra plats att förvara mjöl på.
  • Förvara mjöl i rumstemperatur. Ju varmare du förvarar mjölet, desto snabbare blir mjölet dåligt.
  • Förvara mjöl borta från starkt doftande matvaror.
  • Förvara mjöl i en försluten förpackning. Då slipper du att mjölet absorberar dofter eller attraherar ohyra.
  • Om du inte har en glasburk kan du förvara pappersförpackningen i en plastpåse som du försluter.

Kan man förvara mjöl i kylskåp?

Ja, du kan förvara mjöl i kylskåp. Det du ska tänka på då är att förvara mjöl i en lufttät behållare som en plastask med lock. Det är extra viktigt eftersom kylskåpet exponeras för varm luft varje gång någon öppnar dörren till kylen. Förvarar du mjölet i en plastask med lufttätt lock så förhindrar du att mjölet exponeras för varm luft och att kondens uppstår varje gång någon öppnar kylskåpsdörren.

Anledningen till att man vill förvara mjöl i kylskåpet är för att det är det bästa sättet att förvara mjöl på ifall du vill långtidsförvara mjöl.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *