Förvara banan

Bananer är en frukt som alltid finns i nästan varje mataffär. Det är också en frukt som är enkel att ta med, som är god och som har olika karaktärer beroende på hur mogen frukten är. En banan som inte är mogen är grön, hård och inte så söt. Den är också svår att skala. En banan som är övermogen är gul med bruna fläckar, väldigt söt och kan ha bruna fläckar även i fruktköttet. Förvara bananen rätt så undviker du att den snabbt blir övermogen. Om du undrar hur du ska förvara bananer så läs vidare så ska vi gå igenom det.

Förvara gröna bananer

Gröna, omogna, bananer mognar snabbt hemma hos dig om du förvarar dem rätt

Gröna bananer är bananer som inte är mogna än. När bananerna skördas och fraktas så är de inte mogna, det innebär att de inte har hunnit mogna när de kommit till mataffären. Det innebär inte att de inte kommer mogna utan de kommer de göra hemma hos dig.

Gröna bananer ska du förvara så här:

 • Förvara gröna bananer i rumstemperatur. Rumstemperatur gör så att bananerna mognar jämnare och långsammare.
 • Förvara inte gröna bananer i kylen. Kylan i kylskåpet förhindrar bananerna från att mogna. Optimal temperatur för bananer är 12-14 grader.
 • Undvik att placera bananerna direkt i solljus. Placera dem hellre mörkt.
 • Undvik att placera bananerna i värme. Placera de hellre svalt.
 • Förvara dem gärna i en plastpåse. Plastpåsen gör så att bananerna mognar snabbare av etylengasen som bananen släpper ut.
 • Häng gärna upp bananerna på en krok eller på väggen, det är det bästa sättet att förvara dem på. Då undviker man att bananen får tryckskador. Det finns faktiskt speciella hållare för att förvara bananer hängande.

Förvara mogna bananer

Mogna bananer håller sig fräscha länge om du förvarar dem rätt

Mogna bananer kan snabbt bli övermogna. Därför ska du inte förvara mogna bananer tillsammans i en påse. Då kommer etylengasen som bananerna släpper ut påskynda mognadsprocessen ytterligare. Att förvara mogna bananer i kylen gör så att mognadsprocessen saktar ner av kylan i kylen. Därför så är det en god ide att förvara bananerna i kylen när de väl är mogna, tänk dock på att kylen kan göra så att skalet på bananen får bruna fläckar eller blir mörkt. Själva fruktköttet kommer dock vara bra eftersom skalet skyddar fruktköttet.

Tro det eller ej, men det finns faktiskt speciella bananställ för förvaring av banan hemma

Hur vet du när bananerna är mogna och redo för att förvaras i kylen? När bananskalet är gult med små bruna fläckar så är bananen mogen. Då har stärkelsen i bananen förvandlats till socker vilket gör att bananen just då smakar som godast.

Mogna bananer ska du förvara så här:

 • Förvara inte mogna bananer i en påse. Förvarar du mogna bananer i en påse blir de snabbt övermogna.
 • Förvara mogna bananer i kylen eller häng upp dem. Kylen saktar ned bananens mognadsprocess.
 • Förvara inte mogna bananer bredvid frukt och grönsaker som tomater som avger etylengas, då påskyndas mognadsprocessen än mer.
 • Förvara bananerna längst ned i frutktlådan och längst fram mot kylskåpets dörr i lådan. Där är det som varmast i kylen.

Hur länge håller mogna bananer i kylen?

En övermogen banan är brunfläckig och har brunt fruktkött

Mogna bananer som förvaras i kylen håller i ca en vecka. Själva bananskalet kan bli mörkt om du förvarar mogna bananer i kylen men bananköttet håller sig fräscht. Det beror på att bananskalet påverkas av kylan i kylskåpet. Bananskalet skyddar dock fruktköttet som håller sig fräscht i kylen.

Sammanfattning

 • Omogna gröna bananer ska förvaras svalt och mörkt i rumstemperatur.
 • Mogna bananer kan förvaras i kylen. Det förlänger dess hållbarhet och saktar ned mognadsprocessen ytterligare.

Kan man förhindra att bananer släpper ut etylengas?

Ja, du kan förhindra att bananen släpper ifrån sig etylen gas. Det saktar ned mognadsprocessen vilket kan vara bra om du vill förlänga bananens hållbarhet. Har du tänkt på att bananstammarna ibland är lindade av plastfolie när du köper bananer i affären? Det är just vid stammen som bananen släpper ut gasen etylen som får frukt och grönsaker att mogna. Om du lindar bananstammen med plastfolie förhindrar du att bananen utsöndras gasen.

Kan man frysa bananer?

Ja du kan förvara bananer i frysen. Läs mer om hur du ska frysa banan. Att frysa banan är ett bra sätt att minska på matsvinnet.

Avatar photo

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.