Gör så här för att frysa in banan

Att frysa in bananer är ett bra sätt för att minska på matsvinnet hemma. Övermogna bananer kan du använda till att baka bröd och muffins med, men de går också att använda i smoothies och att göra glass med. Att äta bruna bananer är inte populärt. Men det betyder inte att frukten är dålig. Även om bananen är brun så kan man använda fruktköttet till många olika saker som till exempel att baka bananbröd med. Därför tycker jag att du ska frysa bananerna istället för att kasta dem om du har bananer som du inte vet vad du ska göra med just nu.

Mogna, lite bruna, bananer är perfekta att frysa in. Frys inte in gröna bananer.

I den här artikeln ska vi gå igenom vad du behöver för att frysa in bananer, hur du ska frysa in bananer och vad du kan göra med bananer som du har i frysen.

Gör så här för att frysa in bananer

Dela gärna på bananen innan du fryser in den (och skala den)

Att frysa in bananer är ett säkert sätt för att hålla dem i bra skick tills du har bestämt dig för vad du vill göra med dem. Om du oroar dig för att bananerna blir bruna och fula i frysen förhindrar du det med att tillsätta citronsaft över bananerna. Tänk på att inte frysa in gröna bananer och väldigt övermogna bananer (där hela bananen blivit mörkbrun).

Observera att det är viktigt att du placerar bananerna lufttätt i frysen och inte placerar dem nära kött och fisk för att förhindra att smaken tas upp av bananerna.

Frysa in bananerna utan skalet

Kläm ut lite citrondroppar över bananskivorna så blir de inte bruna

Det andra alternativet är att frysa in bananer utan skal. Det är ett smidigare sätt att frysa in bananer eftersom du enkelt kan använda dig av den nedfrysta bananen utan att hantera bananskalet. Antingen kan du frysa ner skivade bitar av banan eller en hel banan. Tänk på att många mixers har problem med att hantera en hel nedfryst banan. Därför är det bättre att dela på bananen när du ska frysa ner den. För att förhindra bananen att bli brun kan du klämma lite citronsaft över bananen, då kommer inte fruktköttet bli brunt. Placera bananen i en plastpåse som du kan stänga eller i en plastburk med lufttätt lock.

Frys in bananerna så att de blir styckfrysta

Om du styckfryser bananerna fryser de inte ihop till en klump som inte går att dela

Kanske har du haft bananer i frysen tidigare och irriterat dig på att bananbitarna frös ihop och omöjligen gick att dela på? Så behöver det inte vara. Genom att frysa skivorna en och en så fastnar de inte i varandra. Sedan när de är frysta så placerar du alla bitarna i en plastbehållare eller plastpåse.

Gör så här för att frysa bananer så de inte klibbar och fryser ihop till en stor klump som inte går att dela på:

 1. Skala bananerna.
 2. Skiva bananerna i skivor.
 3. Placera bananskivorna på ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie (på en tallrik tex).
 4. Placera bakplåtspappret i frysen, obs bananskivorna ska inte röra vid varandra.
 5. Efter två timmar så tar du ut bakplåtspappret med bananskivorna.
 6. Placera de nedfrysta bananskivorna i en fryspåse eller plastbehållare med lufttätt lock. Därefter placerar du den i frysen igen.
 7. Nu kommer inte bananbitarna fastna vid varandra eftersom de frystes en och en och inte fryste ihop i en isklump.

Frysa in mosade bananer

Mosade bananer går att frysa in, testa i en isform

Du kan även göra en bananpure som du fryser in. Bananpurén är god att tillsätta till morgongröten eller som barnmat. Gör så här:

 1. Skala bananerna.
 2. Mixa de skalade bananerna i en mixer.
 3. Lägg till en skvätt citronsaft till mixen så att bananpurén inte får en brun färg.
 4. Placera bananpurén i en isform så kan du enkelt plocka ur en isbitsformad bit varje gång du vill äta av purén.

4 tips på vad du kan göra med frysta bananer

Bananbröd är en riktig klassiker
 • Gör en smoothie med frysta bananer. Bananer gör så att smoothien får en matig, tjock och krämig konsistens.
 • Använd bananerna till en dessert. Lägg till tinade mosade frysta bananer till pannkaksmixen, till muffins eller desserter.
 • Gör en pinnglass av bananerna. Innan du fryser in bananerna kan du dela på dem och sticka en pinne i dem. Frys ner bananerna så har du sedan en god och nyttig pinnglass.
 • Gör bananbröd. Bananbröd är en riktig klassiker som troligtvis många överblivna bananer från olika kontor fått bidra till. Ett bananbröd är ett lite lyxigare bröd som har en härlig diskret sötma och matighet från bananerna.

Kan jag frysa in bananerna med skalet

Du kan frysa in bananerna med skalet men vi rekommenderar inte det. För att frysa in bananer med skalet så se till att bananen är helt torr och att du placerar den i en plastpåse eller i en plastburk så den inte kommer i kontakt med andra matvaror i frysen.

Det här är ett bra sätt att frysa in bananer ifall du är på språng. Men vi rekommenderar det inte för att det är svårt att skala bananen när den är fryst. Bananskalet kommer också bli brunt men fruktköttet behåller dock sin ljusa färg och du kan förvänta dig att bananen håller sig ätbar i upp till 2 månader.

Ska jag skala bananerna innan jag fryser dom?

Ja det tycker vi. Du kan frysa bananer med skalet kvar men det blir bara jobbigt att ta bort skalet från den frysta bananen sedan när du ska äta den. Försök alltid skala bananerna innan du fryser ner dem.

Kan man frysa in bananer?

Ja du kan frysa in bananer som är mogna. Frys helst in bananer utan skal och dela gärna på bananen i mindre bitar. Placera bitarna i en plastlåda eller plastpåse som går att försluta. Bananerna håller i ca 2 månader i frysen.

Hur tinar jag fryst banan?

Gör så här för att tina frysta bananer. Ta bort bananerna från frysen och placera dem i en plastpåse eller i en skål. Låt bananerna tina i ca 2 timmar. Frys inte om bananer som redan varit frysta och planera att använda dem så fort de har tinat.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

2 kommentarer

 1. Tusen tack för instruktionerna angående hur man kan frysa in bananer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *