Frysa äpplen

Kan man frysa äpplen? Många undrar det och svaret är: Ja man kan frysa äpplen. Tänk på att äpplen som har varit frysta inte blir lika fräscha som färska äpplen. Därför är det bäst att använda äpplen som har varit frysta till smoothies, pajer eller bakverk. Även om konsistensen förändras så gör inte smaken det av att äpplet har varit fryst.

När du ska tillaga frysta äpplen så är det bra att känna till att det är bäst om du tillagar de frysta äpplena när de är frysta. När frysta äpplen tinar blir de mjuka och om du inte doppat dem i ett citronbad innan du fryste dem så kommer de bli mörka och fula (om de var skalade när du fryste in dem). Tillaga därför frysta äpplen frysta.

Att frysa in äpplen är ett utmärkt sett att ta tillvara på alla äpplena från äppelträden eller när det varit extrapris på äpplen i mataffären.

Gör så här för att frysa äpplen

Du kan faktiskt frysa in äpplena som dom är med skal och kärnhus, men du kan även frysa in dem som äppelskivor eller äppelklyftor.

Frys in hela äpplen med skal

Du kan frysa in äpplena hela med skal, tinade fungerar de bäst i matlagning och bakning

Ja, du kan frysa hela äpplen som dom är utan att behöva skala dem. Tänk på att äpplet när det är tinat igen inte kommer ha samma konsistens som det hade när det var färskt. Smaken kommer dock vara det samma.

Hela frysta äpplen ska du skala när dom är lite halvtinade, annars smulas dom lätt sönder eller blir svårbearbetade. Har du ont om tid är detta ett bra val för att frysa in äpplen. gör så här:

 1. Rengör äpplena du ska frysa in grundligt.
 2. Placera äpplena en och en på en bricka, undvik att äpplena rör vid varandra annars kommer de frysa ihop.
 3. Placera brickan i frysen i några timmar.
 4. När äpplena är frysta placerar du de frysta hela äpplena i fryspåsar som är förslutningsbara. Placera därefter fryspåsen i frysen.

Styckfrysa skalade äppelskivor

Frysta äppelskivor och äppelklyftor går bra att använda i äppelpaj

Äpplen liksom andra frukter som man kan frysa blir bäst att frysa om man skalar och delar på äpplet samt sedan styckfryser äppelskivorna. Om du styckfryser äppelskivorna går det enkelt att ta lagom mängd äpple från frysen när du behöver äpple. Om du låter skivorna ligga i citronsaft innan du styckfryser dem förhindrar du att äpplet reagerar med syre och blir brunt.

 1. Skala och kärna ur äpplena du ska frysa.
 2. Skär äpplena i klyftor.
 3. Blanda en sked citronsaft till 0.5 liter vatten och låt äpplena vila i blandningen i 5 minuter.
 4. Placera äpplena på en bricka, på bakplåt, placera brickan i frysen i två timmar för att styckfrysa klyftorna.
 5. Efter två timmar så placerar du de frysta äppelklyftorna i lufttäta fryspåsar. Kläm ut luften ur dem när du försluter dem. Placera därefter fryspåsen i frysen.

Bra att veta om att frysa in äpplen

Du kan redan innan du fryser in äppelklyftorna sockra dem och strö över kanel
 • Bryr du dig inte om äpplena blir bruna så kan du strunta att låta dem vila i ett bad av citronsaft innan du fryser in dem. I en paj där degen döljer äppelbitarna så blir äpplena mörka ändå så då gör det ju inget.
 • Äter du mycket äppelpaj kan du redan i förväg förbereda en sats med äppelklyftor i frysen. Styckfrys dem enligt ovan och placera dem i en förslutningsbar plastpåse. Innan du lägger in de frysta äppelbitarna så rör du om dom i socker och kanel. Då blir det lätt att bara fylla en form med pajdeg med äppelbitarna. Tänk dock på att du behöver grädda äppelpajen längre tid än om det var färska äpplen som inte är frysta.
 • Du kan använda frysta äpplen utan att tina dem i vissa recept. Se till exempel recept på smoothies, muffins och pajer.
 • Frysta äpplen passar utmärkt till bakverk, äppeldricka, smoothies, äppelpaj och äppelkaka till exempel. Äpplen är perfekt utfyllnad till mat också, glöm inte det.
 • En äppelsvarv är utmärkt om du har mycket äpplen att skala på en gång.
 • Hur länge håller frysta äpplen? Frysta äpplen håller upp till ett år i frysen, som vanligt så minskar näringsämnena, smak och konsistens ju längre äpplena är i frysen. Därför rekommenderar vi att du äter de frysta äpplena inom 6 månader.

Frysa in äpplen med eller utan skal?

Vi rekommenderar att du fryser in äpplen utan skal. Då slipper du skala de frysta äpplena vilket kan vara svårt när de är tinade. När ett äpple som har varit fryst tinas kan det bli mjukt och smulas sönder när du skalar det.

Skala det frysta äpplet när det är halvtinat. Det är smidigast att skala äpplet innan du fryser in den. Men då måste du frysa in det skalade äpplet snabbt innan äpplet reagerar med syret och blir brunt (om du inte badar äppelbitarna i citronjuice innan).

Publicerat den
Kategoriserat som Frysa

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.