Frysa äpplen

Kan man frysa äpplen? Ja, det kan man, men förvänta dig inte att de blir lika fina som färska äpplen. Men sluta inte läsa för det.

Äpplen är en frukt som går bra att frysa men precis som med många frukter så blir de inte lika fräscha som innan de var frysta.

Det är bäst att använda frysta äpplen till smoothies, pajer, bakverk och liknande. Även om konsistensen av ett fryst äpple skiljer sig från ett färskt äpple så gör inte smaken det, frysta äpplen är perfekt till matlagning och bakverk.

När du ska tillaga frysta äpplen så är det bra att känna till att det är bäst om du tillagar dem när de är frysta. När frysta äpplen tinar blir de mjuka och om du inte doppat dem i ett citronbad innan de placerades i frysen så kommer de bli mörka och fula i rumstemperatur (om de var skalade när du fryste in dem). Tillaga därför frysta äpplen frysta. Min favorit är att baka en äppelpaj på frysta äpplen eller en äppelkaka med frysta äppelklyftor.

Gör så här för att frysa äpplen

Du kan faktiskt frysa in hela äpplen. Alltså äpplena som dom är med skal och kärnhus. Men du kan även frysa in dem som äppelskivor eller äppelklyftor.

Frysa in hela äpplen med skal

Du kan frysa in äpplena hela med skal, tinade fungerar de bäst i matlagning och bakning

Det går att frysa in hela äpplen som dom är utan att du behöver skala dem. Tänk på att äpplet när det är tinat igen inte kommer ha samma konsistens och textur som det hade när det var färskt.

Hela frysta äpplen ska du skala när dom är lite halvtinade, annars är det väldigt svårt att skala dem utan att de smulas sönder. Har du ont om tid är detta ett bra val för att frysa in äpplen.

 1. Rengör äpplena du ska frysa in grundligt.
 2. Ta bort kärnhuset med en urkärnare. Men du kan faktiskt frysa in äpplet med kärnhuset också, jag tycker det blir enklare att ta bort det innan jag fryser in äpplet.
 3. Placera äpplena en och en på en bricka, undvik att äpplena rör vid varandra annars kommer de frysa ihop.
 4. Placera brickan i frysen i några timmar.
 5. När äpplena är frysta placerar du de frysta hela äpplena i fryspåsar som är förslutningsbara. Placera därefter fryspåsen i frysen.

Frysa skalade äppelskivor

Frysta äppelskivor och äppelklyftor går bra att använda i äppelpaj

Äpplen liksom andra frukter blir bäst att frysa om man skalar och delar på äpplet samt sedan styckfryser äppelskivorna. Om du styckfryser äppelskivorna fryser inte alla skivorna ihop till en stor isklump. Om du låter skivorna ligga i citronsaft innan du styckfryser dem förhindrar du att äpplet reagerar med syre och blir brunt.

 1. Skala och kärna ur äpplena du ska frysa.
 2. Skär äpplena i klyftor.
 3. Blanda en sked citronsaft till 0.5 liter vatten och låt äpplena vila i blandningen i 5 minuter. De ska vara helt täkta av blandningen.
 4. Placera äpplena på en bricka, på bakplåt, placera brickan i frysen i två timmar för att styckfrysa klyftorna.
 5. Efter två timmar så placerar du de frysta äppelklyftorna i lufttäta fryspåsar. Kläm ut luften ur dem när du försluter dem. Placera därefter fryspåsen i frysen.

Frysa äppelklyftor

Det går utmärkt att frysa äppelklyftor och de är perfekta till äppelkakan

Jag gillar att frysa äpplen som äppelklyftor eftersom det går så snabbt. Skala äpplet, ta bort kärnhuset och dela i fyra klyftor. Frys in äppelklyftorna en och en på en bricka så de inte fryser ihop och flytta sedan de frysta äppelklyftorna till en lufttät påse eller burk och frys in.

Äter du mycket äppelpaj kan du redan i förväg förbereda en sats med äppelklyftor i frysen. Då blir det lätt att bara fylla en form med pajdeg med äppelbitarna. Tänk dock på att du behöver grädda äppelpajen längre tid än om det var färska äpplen som inte är frysta.

 1. Skala äpplena och rensa bort eventuella dåliga delar på äpplet.
 2. Ta bort kärnhuset.
 3. Dela på äpplet i fyra klyftor.
 4. Placera klyftorna på en bricka med mellanrum så de inte fryser fast i varandra.
 5. Lägg brickan i frysen så att äppelklyftorna blir frysta.
 6. Efter några timmar kan du placera de frysta äppelklyftorna i en lufttät plastpåse eller plastburk.
 7. Sockra och strössla på kanel på äppelklyftorna i plastburken eller plastpåsen och rör om dom så sockret och kanelen sprids.
 8. Skriv gärna ned datumet så du vet när du la dem i frysen.

Bra att veta om att frysa in äpplen

Du kan redan innan du fryser in äppelklyftorna sockra dem och strö över kanel
 • Bryr du dig inte om äpplena blir bruna så kan du spara tid och strunta i att låta dem ligga i ett bad av citronsaft innan du fryser in dem. I en paj där degen döljer äppelbitarna så blir äpplena mörka ändå så då gör det ju inget.
 • Du kan använda frysta äpplen utan att tina dem i vissa recept. Se till exempel recept på smoothies, muffins och pajer.
 • Frysta äpplen passar utmärkt till bakverk, äppeldricka, smoothies, äppelpaj, äppelmos och äppelkaka till exempel. Äpplen är perfekt utfyllnad till mat också, glöm inte det.
 • Hur länge håller frysta äpplen? Frysta äpplen håller upp till ett år i frysen, som vanligt så minskar näringsämnena, smak och konsistens ju längre äpplena är i frysen. Därför rekommenderar vi att du äter de frysta äpplena inom 6 månader.

Frysa in äpplen med eller utan skal?

Vi rekommenderar att du fryser in äpplen utan skal. Då slipper du skala de frysta äpplena vilket kan vara svårt när de är tinade. När ett äpple som har varit fryst tinas kan det bli mjukt och smulas sönder när du skalar det.

Skala det frysta äpplet när det är halvtinat. Det är smidigast att skala äpplet innan du fryser in den. Men då måste du frysa in det skalade äpplet snabbt innan äpplet reagerar med syret och blir brunt (om du inte badar äppelbitarna i citronjuice innan).

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *