Rengöra pizzasten

En pizzasten är en platt sten som kan användas för att tillaga en pizza i grillen eller i ugnen. Fördelen med att använda en pizzasten är att pizza lagad på pizzasten får en mer frasig botten än om den hade tillagats i ugnen som vanlig. Kanske har du märkt att pizzastenen kräver rengöring och då undrar du, hur kan man rengöra pizzastenen? I den här artikeln ska vi gå igenom hur man kan rengöra och tvätta pizzastenen.

Ju mindre rengöring desto bättre

Även om en pizzasten ser ut att vara bränd och smutsig så behöver det inte innebära att det är något fel med pizzastenen. En oanvänd pizzasten ser inte likadan ut som en använd pizzasten. En använd pizzasten kommer aldrig se ut som en oanvänd pizzasten. En använd pizzasten är mörk och har fläckar, något som en helt ny pizzasten inte gör.

Rengöra bränd pizzasten

En använd pizzasten ser bränd ut och har fläckar

Även om pizzastenen är fläckig och mörk så påverkar det inte funktionaliteten hos pizzastenen. Det är så pizzastenen ser ut efter den har tillagat pizzor efter ett tag. Man får helt enkelt gilla läget och det gör ju inget heller, eftersom en bränd pizzasten inte påverkar smaken. Men det betyder inte att du kan rengöra en pizzasten.

Undvik detta!

Tre saker innan vi går vidare.

 1. Läs på. Läs manualen till din pizzasten.
 2. Blöt inte ned pizzastenen helt och hållet. Generellt sett ska du aldrig låta en pizzasten bli helt blöt, alltså doppad i vatten, eftersom det tar längre tid att få den torr.
 3. Undvik rengöringsmedel. Du ska också aldrig rengöra den med rengöringsmedel eftersom stenen absorberar rengöringsmedlet.

Rengöring av pizzasten

Med en pizzasten får man goda pizzor
 1. Börja med att låta pizzastenen svalna. Placerar du en het pizzasten i vatten kan den spricka.
 2. Skrapa bort pizzarester från stenen med en plast- eller gummiskrapa. Pizzastenen är gjord av porös sten. Det innebär att du kommer repa den om du gör rent den med metallredskap.
 3. Om du behöver göra rent den ännu mer kan du använda en borste med plaststrån men undvik att använda tvål då stenen kan absorbera rengöringsmedlet. Använd bara vatten men undvik att låta den stå under en rinnande kran, ju mer blöt pizzastenen blir destå längre tid tar det för den att torka.
 4. Se till att stenen torkar ordentligt, det bästa är att låta den lufttorka.

Rengör pizzastenen i ugn

Du kan rengöra pizzastenen i en het ugn

Du kan rengöra pizzastenen i ugn utan vatten. Gör så här.

 1. Sätt in pizzastenen i ugnen i 260 grader eller mer.
 2. Låt stenen vara i den varma ugnen i minst 1 timme. Inbränd mat blir nu till aska på pizzastenen. Det kan ryka en del.
 3. Låt sedan stenen svalna helt och hållet innan du tar ut den igen.
 4. Borsta rent stenen.

Behöver man rengöra en pizzasten?

Du behöver inte skrubba rent pizzastenen

Behöver man rengöra en pizzasten över huvud taget? Nej egentligen inte. Eftersom pizzastenen värms upp så avlägsnas bakterierna av värmen och hettan. Det finns alltså inget riktigt behov av att skrubba stenen ren som med övrig disk. De matrester som sitter fast på stenen kan du ta bort med en plastskrapa.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.