Så här sköter du och tar hand om Nattens drottning

Nattens drottning är en kaktusväxt (eller nattkaktus, mer om det senare) som även heter Selenicereus. Den kommer ursprungligen från Västindien och kan bli upp emot 50 cm höga och nästan hälften så bred.

Det som utmärker kaktusen ger också en liten fingervisning om var namnet kommer ifrån. Nattens drottning blommar bara under en enda intensiv natt med en stor 20 cm blomma. Ja du läste rätt, den vackra vaniljdoftande blomman som bara blommar en dag om året, på natten, är oftast anledningen till att många talar sig varma om krukväxten. Växten som faktiskt inte gör så mycket väsen för sig annars. Ja vissa har till och med kallat den ful när den inte blommar.

Den ser inte så kul ut i naturen när den inte blommar

Kaktusen som har långa seniga stammar är en snabbväxande slingrande kaktus. Det här är en krukväxt som du med fördel kan plantera i en kruka med spaljé så att de slingrande armarna har något att slingra sig runt. Undrar du vilken skötsel Nattens drottning kräver? Läs vidare så ska vi gå igenom hur du ska sköta och ta hand om kaktusen.

Placera Nattens drottning så här

Placera krukväxten ljust på sommaren, undvik direkt sol även om det inte är direkt farligt för den. Även på vintern ska du placera Nattens drottning ljust. Växten får gärna stå i frisk luft. Undvik att placera Nattens drottning för varmt, då riskerar du att blomningen uteblir. Dock är ljuset viktigt eftersom det är solen som stimulerar kaktusen att blomma.

Vattna Nattens drottning så här

Under tillväxtperioden ska du vattna Nattens drottning varannan vecka eller mer. Under sommaren får jorden gärna vara fuktig och inte torka ur. Vattna då gärna med lite gödsel då och då, typ varannan vecka. Undvik att vattna kaktusen alls under viloperioden, senhöst och vinter.

Plantera Nattens drottning så här

Den jord som Nattens drottning föredrar att stå i är humusrik, mullrik och väldränerad jord. Gärna sandblandad. Du kan med fördel klippa av armar och grenar som blivit fula varje gång du planterar om kaktusen. Tänk på att den kan bli väldigt stor så var inte rädd för att ansa den rejält om du inte skänkt den någon tanke under längre tid. En nyplanterad Nattens drottning kan du plantera om varje år. När det gått 3-5 år så räcker det att plantera om krukväxten i ny jord var tredje år.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *