Sköta och ta hand om Prästhavre

Prästhavre (heter på latin Billbergia nutans namngiven efter en av Linnés lärjungar) är en stryktålig krukväxt. Växten -som kan klassas som en klassisk gammaldags krukväxt- utmärker sig med sina fina röda eller rosa högblad som formar präktiga blomställningar, och visste du? -Det är faktiskt en släkting till ananasen.

Här ser man stängeln och skotten till blommorna på Prästhavren

Det som gör Prästhavre unik är den vackra blomningen, inneväxten får en lång stängel som sedan utvecklas till en blomma med hängande ståndare. Läs vidare för att se mer om hur man tar hand om och sköter krukväxten Prästhavre.

Så här ska du placera Prästhavre

Växten är lättskött. Det innebär att du kan placera Prästhavre nästan var som helst bara det inte är i direkt sol. Krukväxten klarar utan några problem av att vistas inne i en svensk lägenhet och gillar till och med lite kallare luft som det kan bli på vintern. På vintern får den gärna stå ljust.

Så här ska du vattna Prästhavre

Prästhavre ska du vattna rikligt under sommartid och dra ner lite på vattningen på vintern. Mellan vattningarna ska jorden i krukan torka. Under sommarhalvåret kan du gödsla krukväxten varannan vecka. Obs, vattna inte Prästhavre i struten, då kommer den ruttna.

Omplantering av Prästhavre

Plantera om Prästhavre i vanlig blomjord. Blad som blommat gör det bara en enda gång, sedan behöver du vänta tills nya bladrosetter eller blomstrutar bildats. Det kan ta flera år, i snitt tre år.

Tips

Om din Prästhavre har skadade eller fula blad så kan du skära av dem så långt ned som möjligt på plantan. Gör samma med högbladen när blommorna blommat klart.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *