Sköta och ta hand om Svärmors kudde

Svärmors kudde är en kaktusväxt som också heter Echinocactus grusonii. Det här är en suckulent växt som kan bli väldigt stor och se ut som en kudde om du sköter den rätt. Den kommer ursprungligen från Mexiko och USA där den växer i torra och varma miljöer. Växten har fina gula blommor (om den blommar, vilket den gör först när den är riktigt gammal). Törnarna bildar ett vackert avlångt mönster som många botaniker attraheras av.

Då det är en suckulent så är det nog ingen överraskning att växten trivs i varma och ljusa miljöer. Här kan du läsa om hur du sköter och tar hand om Svärmors kudde.

Så här ska du placera Svärmors kudde

Svärmors kudde vill ha mycket ljus

På sommaren trivs Svärmors kudde där det är varmt och soligt. Den får gärna stå utomhus. Ju ljusare växten står desto mindre avlång blir den i formen. Vill du ha en kuddliknande form på suckulenten ska du med andra ord placera den ljust. På vintern kan du placera den svalt kring 12 grader.

Så här ska du vattna Svärmors kudde

Svärmors kudde kan bli mycket stor, men även i liten form är den dekorativ

På sommaren ska du vattna plantan ofta, se dock upp med att vattnet samlas där kudden växer upp från jorden. Det kan leda till att plantan ruttnar. Från september ska du trappa ned vattningen. Under växtens viloperiod, mellan december och mars ska du sluta helt och hållet med vattning. Påbörja vattningen igen med att duscha växten lätt. Svärmors kudde kan du gödsla under sommarhalvåret, ge den då kaktusnäring.

Omplantering av Svärmors kudde

Svärmors kudde har dekorativa band av törnar

Tacksamt nog så är det ovanligt att du behöver plantera om Svärmors kudde eftersom det är komplicerat att plantera om suckulenten. Dels för att den är stor att hantera och har kraftiga taggar men dels också för att den har ett omfattande rotsystem som lätt tar skada vid omplantering. Ska du plantera om Svärmors kudde ska du göra det i sandblandad jord. Placera ett lager sand överst så att vatten inte samlas kring rothalsen.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *