Sköta och ta hand om Echeveria

Echeveria är en vacker suckulent med ursprung från Mexiko (som fått sitt namn från en växt tecknare från Mexiko). I Mexiko växer den naturligt i en varm och torr ökenmiljö. Som många suckulenter gör så lagrar den vatten i sina tjocka blad. Det innebär att krukväxten tål långa perioder utan vatten. Läs mer för att veta mer om hur du ska ta hand om och sköta Echeveria hemma!

Så här ska du placera Echeveria

Echeveria trivs i en solig miljö – Gärna med direkt solljus

Echeveria är en suckulent, det innebär att den trivs i en varm och ljus miljö. Tänk därför gärna solljus. Den tål att stå i brännande sol även på sommarmånaderna. Under sommaren kan du placera suckulenten utomhus, men Echeveria anpassar sig också fint till vanliga svenska bostäders varma och torra inomhusluft.

Så här ska du vattna Echeveria

Vattna inte Echeveria för mycket, det är ju ändå en Suckulent!

Undvik att vattna Echeverian för mycket, tänk på att det ursprungligen är en ökenväxt. Överdriven vattning av växten gör så att den blir ful i växten. Under sommartid ska du vattna den sparsamt, under vintern än mer sparsamt. Om du vattnar växten för mycket under vintertid riskerar du att den får rotröta. Ett vanligt misstag med suckulenter.

Du kan med fördel vattna Echeverian varannan vecka under sommaren och ännu mindre under vinterhalvåret. Som med alla suckulenter ska krukväxten torka upp ordentligt mellan vattningarna. 

Hur ska jag plantera om Echeria?

Plantera om växten med några års mellanrum och använd en porös, väldrenad sandblandad jord som såjord.

Kan jag föröka Echeveria?

Ja det kan du, du kan ta sticklingar som enkelt rotar sig. Du kan också ta bladbitar som kan ta rot.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Avatar photo

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.