Så här ska du ta hand om bananplantan

Bananplantan (latin: Musa) säljs oftast som en färdig planta och är en krukväxt man då och då stöter på i handeln. Det är en kul planta som gör rummet lite mer tropiskt. Det är inte så vanligt att du får några frukter från plantan i stadsmiljö då den kräver en varm miljö för att ge frukt. Men helt omöjligt är det inte. Förvänta dig dock inte några stora fina bananer som man kan köpa i mataffären på första försöket men visst är det roligt att se en klase växa fram. 

Det är svårt men omöjligt är det inte att odla egna bananer

Du ska placera bananplantan ljust, den får gärna stå i solsken (men tänk på att vänja den vid direkt solljus om den stått inne hela vintern). Tänk på att inte låta den stå i dragiga fönster på vintern även om det är en solig dag då temperaturen kan bli för låg då. Tempaturen får inte understiga 15 grader. Plocka bort bruna blad, skär av dem så långt mot stammen som möjligt.

På sommaren ska du vattna bananplantan ofta och rikligt men på vintern ska du däremot vara mer sparsam med vattningen. Plantan gillar om du duschar den, gör det några gånger i veckan, eller dagligen. Undvik gödning på vintern.

När det kommer till plantering ska du plantera om bananplantan i väldränerad mull jord. När du planterar om plantan när den växt så ska du byta ut översta jordlagret.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *