Tänk så här när du ska fixa till balkongen till våren

Med lite sköna gröna växter går det enkelt och smidigt att ge sin balkong en mysig touch så att den blir mer personlig och trevlig att vara på. Tänk på att du kan odla mer än bara blommor och sköna gröna växter, det blir ännu roligare om du odlar ätbara rotfrukter, kryddväxter eller till och med fruktträd på balkongen. Välj vad du vill odla på balkongen efter tycke och smak. Följ våra tips nedan så kommer du snabbt igång innan sommaren blommar ut!

Plantera i flyttbara kärl

När du planterar växter på balkongen är det några saker du bör tänka på. Först är det att du behöver placera ett fat under kärlet eller krukan så att inte vatten rinner ner till grannens balkong under dig. Sedan ska du plantera i kärl med ett hål i botten så att växterna trivs i kärlet. Planterar du i flyttbara kärl kan du flytta runt växten på balkongen så du hittar en plats där växten trivs.

Du kan odla på en balkong i skuggläge

Du kanske hört att du ska plantera där solen lyser. Men du kan faktiskt odla i skugga också, du behöver bara välja ut de rätta växterna som trivs i lite skugga. Ett exempel på växter som trivs i norrläge är jordgubbar. Även svarta vinbär trivs i norrläge. Testa dig fram ifall växterna trivs, därför ska du plantera i flyttbara kärl så att du kan flytta runt växterna.

Återanvänd jorden från förra året

Du kan återanvända jord och det ska du speciellt göra om jorden är en bra jord. En bra jord är en jord som har mycket struktur. Mycket struktur gör så att det binds mycket vatten och syre i jorden. En sådan jord kan du tillföra näring till medan du har växter i den. Välj mellan att vattna med näring tillsatt eller genom att gödsla.

Skydda växter från stekande sol på balkongen

Tänk på att växter kan bränna sig i solen. Tidigt under säsongen kan du behöva vänja plantorna vid solens strålar. Det gäller speciellt växter som du haft inomhus och inte är vana vid starkt solljus. Du kan placera ett solskydd som skydd om växterna så att solen inte kommer åt växterna direkt. Du kan också placera en tunn duk över växterna.

Bärbuskar ger höjd på balkongen

Det finns mer än bara blomsterrabatter att plantera på balkongen. Fruktträd växa sig höga, likaså bärbuskar som odlas på stam. Lite höjd på växterna på balkongen skapar en mysig uteplats och en fin kontrast mot en kantig balkong. Runt stammen till fruktträdet eller bärbusken kan du plantera blommor.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.