Sköt om och ta hand om Cissus så här

Cissus (på latin, Cissus antarctica) är en vacker och omtyckt klängväxt som trivs bra i inomhusmiljö. Växten kommer ursprungligen från Australien och har stora fina tandade blad med en klargrön nyans. I sin naturliga miljö kan rankorna bli 8 meter långa men det är sällsynt att växten blir så välvuxen i en bostad.

En tålig växt som passar bra för nybörjare

Cissus är en vacker krukväxt som växer på spaljé och passar nybörjare bra

Cissus är en tålig växt som är mycket dekorativ. Den klarar sig utmärkt i vanlig torr och varm hemma miljö. Därför är det en bra krukväxt att ha hemma i lägenheten för de som vill ha en lättskött växt, speciellt om man är nybörjare. Se dock upp för direkt sol och övervattning.

Det finns flera olika Cissusar, den här varianten av Cissus, Cissus antarctica, är den varianten som är lättast att odla och som vi tycker växer sig finast hemma. Här får du veta hur du ska ta hand om Cissus.

Så här ska du vattna Cissus

Cissus ska aldrig torka ur därför ska du vattna krukväxten dagligen. Jorden ska vara jämnt fuktig och du får jättegärna duscha bladen på Cissus så att du förhindrar att bladen blir missfärgade. Ju högre luftfuktighet, desto vackrare blad får växten. Även om växten är glad i vatten så ska du inte övervattna den, det vill säga, Cissus ska inte stå i vatten utan jorden ska vara jämnt fuktig. Badar plantan i vatten kommer den ruttna. Sommartid kan du gödsla Cissusen varje vecka.

Plantera om Cissus

Varje år bör du plantera om växten. Plantera om Cissus i blomjord eller krukväxtjord av hög kvalitet.

Placering av Cissus

Placera växten ljust men inte i solljus. Den perfekta platsen för Cissus är en ljus eller en halvskuggig plats utan stark sol. Glöm inte att låta växten växa nära en spaljé så den kan klänga sig vackert så länge den växer.

Tips

  • Du kan lätt föröka Cissus genom att föröka plantan med unga toppsticklingar
  • Cissus måste ha något att klättra i. Därför ska du placera den nära en spaljé så växten kan slingra sig framåt när den växer.

Min Cissus ser jätterisig ut, vad ska jag göra?

Tycker du din Cissus ser för risig ut så kan du helt enkelt klippa ner den till 15-20 cm och sedan låta plantan växa till sig igen.

Min Cissus är tanig och inte så buskig, vad kan jag göra?

Plantan ska vara tät och buskig, om du noterar att din Cissus får taniga långa skott så kan du knipsa av dom. Då kommer växten växa sig mer tät och buskig. 

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *