Så här sköter du och tar hand om Svartöga

Svartöga är en snabbväxande blommande slingväxt som också går under namnet Thunbergia alata, Thunbergia fick den från en namnet på en svensk botanist. Växten har dock ursprung från södra och östra Afrika. I Sverige är den mest känd som en växt du har i balkonglådorna eller i rabatten. Det är en verkligt snabbväxande växt som vanligtvis odlas i ett årsperioder för terrassen eller balkonglådan. Så behöver det inte vara, om du beskär den och förvarar växten svalt så kan du få Svartöga att blomma om nästa år igen. Men som sagt, många köper bara nya frön så att de får en ny batch med Svartöga till nästa vår och sommar.

Svartöga börjar blomma mot sommaren kring maj och juli. Därefter bjuder växten på en knallgul färgklick som prunkar hela sommaren ut och gärna en bit mot hösten också om du har lite tur. Skötsel av Svartöga, tänk på det här:

Så här ska du placera Svartöga

Svartöga har en svart prick i mitten av blomman, därav namnet på blomväxten

Svartöga är en växt som trivs på soliga (full sol eller halvskugga) och ljusa ställen, därför är det en utmärkt balkongväxt (eller perfekt att placeras i söderfönster). Den passar också bra i en stor kruka eller i rabatt. Växten växer kraftigt och blir snabbt stor, räkna med att den kan bli upp till tre meter. Därför behöver du planera var du planterar den eftersom du kan förvänta dig att Svartöga kommer täcka en stor yta.

Så här ska du plantera Svartöga

Så fullt med Svartöga kan det se ut i rabatten

Plantera Svartöga i väldränerad och näringsrik jord. Placera Svartöga mot en spaljé som kan fungera som klätterstöd. Med en bred spaljé kan du få Svartöga att täcka en hel vägg. Växten behöver ett klätterstöd eftersom det är en slingväxt som växer mycket snabbt.

Så här ska du vattna Svartöga

Växten får inte torka ut, därför ska du regelbundet vattna Svartöga. Speciellt eftersom växten gillar sol och ska stå ljust. Ge växten växtnäring regelbundet.

Kan jag föröka Svartöga?

Ja du kan föröka Svartöga med sticklingar. Men i Sverige är det vanligast att fröså Svartöga mot våren i Mars.

Hur ska jag fröså Svartöga?

Börja med att så fröna inomhus i en kruka. Låt fröna växa i krukan i upp till två månader. Sedan kan du plantera ut den lilla plantan. Om du planterar växten utomhus så vänta tills värmen och våren kommit utomhus innan du gör det.

Hur kan jag göra så att Svartöga inte får så mycket ohyra som bladlöss?

Tunna ut skotten då och då på Svartöga så att den inte växer sig allt för kompakt. Om växten är för kompakt så angrips växten lättare av ohyra. Topparna kan du stoppa i vatten och plantera när de fått rötter.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Avatar photo

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

4 kommentarer

  1. Fast bilderna visar ju inte svartöga? Ser mer ut som någon sorts Rudbeckia.

    1. Du har helt rätt, vad pinsamt! Nu är bilderna korrigerade så att de visar Svartöga. Tack!

    1. Det är en perenn som är flerårig, men den tål inte våra svenska vintrar. Den kan klara sig om du har den i kruka inomhus. Den tål inte att vara ute i kallt väder. Bästa tipset är att så om den varje år ifall den inte klarar sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *