Sköta och ta hand om Dadelpalmen

Visste du att du kan odla upp en dadelpalm från en vanlig dadel kärna som blir resterna av dadlar du köper i mataffären? Så värst snabbt går det inte, men håller du liv i den i tio år så har du en rejäl dadelpalm i hemmet som tar sitt utrymme. Dadelpalm , som även heter Phoenix dactylifera, behöver du inte odla själv från dadelkärnor, du kan även hitta växten till salu som en liten palm. Riktigt stora dadelpalmer som man ser kring medelhavet är svåra att få till i vårt kyliga klimat. Om du sköter om och tar hand om dadelpalmen rätt så kan du få en växt hemma som ger tankar till medelhavets stora dadelpalmer. Oavsett hur bra du skötsel du ger dadelpalmen så kommer den inte ge frukt, det gör den inte som krukväxt.

Så här ska du placera dadelpalmen

En bra plats att placera en ung dadelpalm på är i fönstret. Växten är inte så ljuskrävande, men däremot vill den ha en god luftväxling. På sommaren får du gärna placera den på balkongen eller utomhus, men se upp så att den inte placeras under för stark sol.

Så här ska du vattna dadelpalmen

På sommaren ska du vattna dadelpalmen rikligt men dra in på vattningen under vintern. Gödsla dadelpalmen varannan vecka sommartid.

Hur ska jag plantera om dadelpalmen

Plantera om dadelpalmen årligen i väldränerad standardjord. Plantera hellre växten i en djupare kruka än en kruka med större omkrets.

Hur sår jag ett dadelfrö så den blir en dadelpalm?

Släng inte dadel kärnorna från färska dadlar, de kan bli en fin krukväxt hemma

Det kanske låter som en komplicerad process att odla en frösådd dadelpalm men det är enklare än du tror. Du börjar med att köpa färska dadlar från mataffären som du kärnar ur. Sedan sår du kärnorna i vanlig blomjord. Efter ett par dagar kikar små palmblad upp ur jorden. Plantera om den lilla plantan allt efter att den växer så kommer den växa sig stor. Dadelpalmen växer dock långsamt. Räkna med upp till tio år innan den blir så stor att du irriterar dig på de spetsiga bladen. Gör så här för att fröså en dadelpalm:

  1. Köp färska dadlar från mataffären.
  2. Kärna ur dadlarna.
  3. Skrubba rent dadelkärnorna så du får bort den tunna hinnan på dem och placera dom i en skål med vatten så att de mjuknar upp lite.
  4. Placera sen kärnorna i såjord (på ungefär 1 cm djup). Vattna jorden så att den är fuktig men inte blöt.
  5. Försök att inte övervattna krukan. Placera den gärna i ett litet drivhus så att den bevarar fukten.
  6. Efter 2-3 veckor brukar de första löven av din lilla dadelpalm kika upp genom jorden. Placera plantan ljust men undvik stekande sol.
  7. Efter ytterligare ett par veckor planterar du om den lilla dadelpalmen i blomjord.

Min dadelpalm har bruna och torra blad längst ned på växten, vad beror det på?

Det beror på att dadelpalmen står för varmt och luften är för torr. Duscha dadelpalmen med en vattenspruta då.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Avatar photo

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *