Dracena skötsel

Dracena (eller Dracena palm som den också kallas) är en mycket populär krukväxt som härstammar från Afrika. Växten tillhör växtsläktet Dracaena och är en dekorativ och lättskött palmväxt som trivs utmärkt i svensk inomhusmiljö. Eftersom Dracenan är mycket lättskött innebär det att det är den perfekta krukväxten ifall du vill ha växter hemma men inte vill spendera mycket tid på växtskötsel.

Dracena är också en perfekt luftrenare, därför det är det en optimal inomhusväxt både på jobbet och hemma. Se nedan för skötselråd för Dracena:

Så här ska du placera Dracena

Undvik att placera Dracena i direkt solljus

Placera inte en Dracena palm i direkt solljus, i inomhusmiljö fungerar palmväxten perfekt, en bra placering är halvskugga. Den vill ha en temperatur på mellan 15-23 grader, därför är den perfekt för inomhusklimatet i Sverige. Krukväxten finns i många olika varianter, ju mer ljusfärgade bladen är på din Dracena desto mer ljus vill Dracena ha. Har din Dracena mörka blad vill den alltså inte ha lika mycket ljus.

Tänk på att Dracena är känslig för kyla och frost. Därför ska du aldrig placera växten utomhus om du tror att det kommer bli frost på natten.

Så här ska du vattna Dracena

Vattna Dracena sparsamt

Även om Dracena är en mycket lättskött växt så måste du ha koll på hur mycket du vattnar krukväxten eftersom växten är mycket känslig för överbevattning. Vattnar du Dracena för mycket kommer inte växtens rötter kunna ta upp lika mycket syre till rötterna, då kommer växten skadas. Därför ska du vattna växten måttligt, hellre för lite än för mycket vatten med andra ord.

Håll det enkelt, gör så här: Vattna Dracena 3 gånger i veckan under sommartid och en till två gånger i veckan vintertid. Låt jorden torka ur mellan bevattningarna.

Under sommaren ska du gödsla växten. En boost med växtnäring varje månad under sommarhalvåret.

Dracena ute

Du kan ha Dracena ute men tänk på solen och jorden

Du kan placera Dracena ute men du behöver skydda den från direkt solljus. Den får gärna stå ljust men direkt solljus kommer att bränna bladen och lämna fula fläckar på dem som inte går bort. Du behöver också säkerställa att jorden du planterar Dracena i utomhus är väldrenerad så att växtens rötter inte förhindras ta upp syre.

Omplantering av Dracena

Plantera om Dracena under vintern

Plantera om Dracenan under vintern. Plantera om Dracena i blomjord blandat med leca. När du planterar om Dracena kommer du omedvetet skada dess rötter lite. Därför är det bra att göra det när växten behöver sina rötter minst, det vill säga under vinterhalvåret.

Du kan ta sticklingar av Dracena. Klipp av kvistar och placera dem i såjord som du håller fuktig tills sticklingarna rotat sig.

Övrigt

  • Dracena är en växt som växer långsamt, förvänta dig att den växer med ca 10 cm varje år ifall den är placerad i en optimal miljö för den. Även om växten växer långsamt så kan du förvänta dig att den kommer växa i höjd. Räkna med att den kan bli mer än en meter hög, därför kan det vara bra att planera in det när du köper en Dracena.
  • Plantera växten i väldränerad jord, speciellt om du skulle placera den utomhus. Om du placerar Dracena utomhus måste du skydda den från direkt solljus. Växten klarar höga temperaturer, men bladen tar skada snabbt i direkt solljus. Placerar du växten under stark sol kan växtens blad få fläckar på bladen där bladet torkat.
  • Jorden som du planterar växten i skall vara väldränerande. En bra jord att plantera Dracena i är blomjord blandat med leca.
  • Duscha bladen då och då så att damm spolas bort från bladen. Då får växten så mycket ljus som möjligt.
Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *