Så här kan du tillaga blodpudding

Blodpudding är en klassisk svensk husmanskost som fortfarande är populär mycket tack vare att den går snabbt att tillaga både i ugn och stekpanna. Blodpudding är billig och en källa till många näringsämnen.

I Sverige äter vi inte så mycket inälvsmat längre. Men blodpudding äts fortfarande mycket. Om du undrar hur ska tillaga blodpudding så ska du läsa vidare. Blodpudding kan du tillaga i stekpanna och i ugn. Så här ska du göra.

Steka blodpudding

Det vanligaste tillagningssättet för blodpudding är att steka blodpuddingen.

Gör så här:

  1. Skär blodpuddingen i 1-2 cm skivor.
  2. Sätt en stekpanna på spisen på medelhög värme, lägg i en klick smör.
  3. När smöret har smält så lägger du i blodpuddingen i stekpannan. Stek blodpuddingen på varsin sida i 2 till 4 minuter.

Tips

  • Servera blodpuddingen med riven vitkål och med lingon.
  • Testa dig fram till hur tjocka skivor av blodpudding du gillar. Vissa gillar lite tjockare blodpudding vissa gillar smalare skivor. Vissa gillar en tjockare blodpudding med knaprig utsida medan andra gillar en jämnt tillagad tunnare skiva av blodpudding.
  • Ska du steka tjockare skivor av blodpudding kommer skivorna inte bli helt tillagade i mitten av blodpuddingen. Det betyder inte att du inte kan äta blodpuddingen eftersom den redan är tillagad och egentligen bara behöver värmas upp.
  • Ju mer smör du använder för att steka blodpuddingen, desto knaprigare utsida. Smöret gör så att blodpuddingen steks i högre värme.
  • Alternativt kan du testa att steka blodpuddingen på hög värme och sedan sänka till medelvärme några minuter in under stekningen för att få en knaprigare utsida.

Tillaga blodpudding i ugn

Blodpudding i ugn är vanlig mat i skolan och på förskolan. Därför kan dina barn kräva att blodpuddingen ska tillagas utan stekkanter som det kan bli när man steker blodpudding. Det kan också vara så att du behöver tillaga mycket blodpudding, då går det långsamt att göra det vid stekpannan. Då är det bara tillaga den i ugnen.

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skär blodpuddingen i centimeter tunna skivor.
  3. Placera blodpuddingen på bakplåtspapper på en ugnsplåt (du kan också placera blodpuddingen i en smörad form).
  4. Placera ugnsplåten i den övre delen av ugnen.
  5. Blodpuddingen ska vara i ugnen i ca 20 minuter. När halva tiden har gått så ska du vända på blodpuddingen så den blir jämnt tillagad.
Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *