Sköta och ta hand om Blomstervagga

Blomstervagga (Rhoeo spathacea) är en vacker krukväxt med fint randade blad som har en mörkviolett undersida. Växten får små vita blommor som växer fram ur högbladen. Blommorna påminner om små vaggor eller båtar. Därav namnet på växten som ursprungligen kommer från Guatemala och Mexiko. 

Plantan är mycket lättskött, kräver lite skötsel och trivs i lägenhet och hus. Blomstervagga är en krukväxt som är lätt att föröka. Toppar du plantan så kommer många sidoskott växa fram. Hellre för mycket än för litet av plantan då Blomstervagga gillar att trängas. Undrar du hur du ska ta hand om Blomstervagga? Läs mer om vilken skötsel krukväxten vill ha.

Så här ska du placera Blomstervagga

Blomstervagga gillar att stå varmt (ej under 16 grader) och kräver en hög luftfuktighet. Duscha växten ofta. Optimal placering av Blomstervagga är ljust eller halvskuggigt läge. Du ska inte placera den soligt. Låt den gärna få lite extra ljus under vintertiden.

Så här ska du vattna Blomstervagga

Under sommartid ska du vattna krukväxten en gång i veckan. Under vintertid ännu mer sällan. Tänk på att du ska duscha Blomstervagga dagligen. Det är nästan viktigare att du sprayar den än att du vattnar den! Jorden ska vara lätt fuktig.

Gödsla växten ett par gånger i månaden med en svag dos gödsel.

Så här ska du plantera Blomstervagga

Plantera om krukväxten med några års mellanrum. Plantera om Blomstervagga i blomjord. Gärna väldränerad blomjord och i en liten kruka. Om du planterar om Blomstervagga i en mindre kruka så bildas det mer blad och blommor än om du planterade om den i en stor kruka.

Tips:

  • Kombinera gärna Blomstervagga med andra krukväxter i vackra arrangemang.
  • Du kan föröka krukväxten genom att lossa sidoskotten och plantera dem. Det går också föröka plantan genom att så de frön som bildas vid blomningen.

Visste du:

Blomstervagga kallas också Flickan i båten, Tre män i en båt, penningbörs

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Avatar photo

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.